România va primi 2,14 miliarde de euro pentru tranziția climatică
Datorită adoptării Planului său teritorial pentru o tranziție justă, România va primi 2,14 miliarde de Euro pentru trecerea la o economie mai atractivă și mai verde.
Laurențiu Văduva, 13.12.2022, 08:07
Mecanismul pentru o tranziție justă este un instrument creat pentru ca tranziția Europei către o economie neutră din punct de vedere climatic să fie echitabilă și nimeni să nu fie lăsat în urmă. Acest mecanism îşi propune să ajute la mobilizarea a aproximativ 55 de miliarde EUR în perioada 2021-2027 pentru cele mai afectate regiuni ale Uniunii Europene, pentru a micşora astfel impactul tranziţiei către economia nepoluantă.
Fondul pentru o tranziție justă este primul pilon al Mecanismului pentru o tranziție justă. Urmăreşte să ofere un sprijin adaptat fiecărei regiuni în parte şi este implementat în cadrul politicii de coeziune a Uniunii Europene. Aceasta este principala politică de reducere a disparităților dintre diversele regiuni ale Europei.
Pentru a beneficia de finanţarea prin acest Fond, fiecare stat membru a trebuit să îşi întocmească Planul teritorial de tranziție justă, prin care, împreună cu Comisia, şi-a definit teritoriile în care vor fi folosiţi banii.
În urma adoptării Planului său, România va primi 2,14 miliarde EUR din acest Fond, pentru a-şi sprijini tranziția către o economie mai atractivă și mai verde. Banii vor ajuta ţara noastră să își respecte angajamentul de a elimina treptat cărbunele până în anul 2032.
Aceşti bani vor merge în șase județe: Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova. În Gorj și Hunedoara încă se mai extrage cărbunele, iar Doljul, Galațiul, Prahova și Mureșul au industrii poluante – precum cele de producţie a oțelului, cimentului și îngrășămintelor. Tot aici, cărbunele este încă folosit pentru încălzire.
Fondul pentru o Tranziţie Justă va sprijini reabilitarea terenurilor industriale dezafectate de sectorul minier și a siturilor industriale abandonate, prin crearea de noi spații verzi. Noi locuri de muncă vor apărea prin înființarea de IMM-uri în sectoare nepoluante precum economia circulară sau producția de materiale de construcție ecologice. Fondul va investi, de asemenea, în tehnologii regenerabile cum ar fi hidrogenul.
La Galaţi va fi sprijinită producția de oțel verde, iar la Azomureş – cea de amoniac verde. Vor fi protejate astfel mii de locuri de muncă și se va asigura menținerea acestor industrii strategice în Europa.
Fondul va veni în ajutorul muncitorilor din industriile poluante prin programe ample de perfecționare și recalificare în noile sectoare verzi. Se estimează că, numai prin intermediul acestor programe, vor fi formați aproape 30.000 de lucrători și vor fi create aproximativ 11.000 de noi locuri de muncă.