România şi Bulgaria – progrese în protejarea frontierelor
Mai multe state membre ale Uniunii Europene au intervenit în favoarea aderării României la Schengen, iar președinția spaniolă a reconfirmat că finalizarea acestui proces este o prioritate.
Gabriela Mitrovici, 23.10.2023, 09:29
România şi Bulgaria aplică de pe acum ceea ce este pe masa negocierilor dintre Consiliu şi Parlamentul European, adică măsurile din Pactul pentru Migraţie. Acestea sunt argumente în plus pentru aderarea acestora la Spaţiul Schengen, chiar în ciuda actualului context european marcat de migraţie şi ameninţări teroriste. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a lăudat progresul României în domeniul controlului frontierelor, al migraţiei şi azilului în cadrul discuţiilor purtate la Luxemburg, la secţiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizat de preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.
Ea speră că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va avea loc anul acesta și susține că una dintre prioritățile sale este să convingă Olanda și Austria să nu se mai opună.
Delegaţiile României şi Bulgariei au prezentat măsurile adoptate în vederea consolidării controlului frontierelor şi întăririi securităţii UE. Un punct central al intervenţiei delegaţiei României l-a constituit prezentarea rezultatelor excelente ale Proiectului-pilot agreat de România cu Comisia Europeană în luna martie 2023, care a fost implementat la frontiera cu Serbia în ultimele 6 luni. Ylva Johansson s-a arătat impresionată de succesul proiectului, subliniind că, prin rezultatele excelente ale măsurilor puse în aplicare de România, acesta este un model pentru toate statele membre.
Printre rezultatele concrete ale Proiectului-pilot se numără o legislaţie naţională actualizată, mai eficientă, în materie de azil şi returnare, participarea la Programul Frontex Servicii Comune de Reintegrare, un sistem informatic de gestionare a cazurilor de returnare aliniat sistemului IT al Agenţiei Frontex, echipamente şi sisteme performante de control al frontierei.
Pentru a valorifica în continuare realizările pozitive de până acum, Comisia a convenit împreună cu România și Bulgaria continuarea cooperării în cadrul proiectelor-pilot, fiind prevăzute comitete directoare periodice pentru a monitoriza punerea în aplicare și eficiența noilor măsuri introduse în acest context.