România, evaluată parțial pozitiv pentru a doua cerere de plată în cadrul PNRR
Vești bune pentru România în ceea ce privește PNRR. Comisia Europeană a emis o evaluare pozitivă a celei de-a doua cereri de plată solicitată de ţara noastră.
Luminița Voinea, 29.06.2023, 07:18
România a atins 47 de jaloane din cele 49 și toate cele două ținte, pentru a beneficia de plățile din PNRR.
Jaloanele îndeplinite se referă la reformele în domeniul tranziției verzi și digitale, o bună coordonare guvernamentală pentru aplicarea politicilor publice, îmbunătățirea gestionării apei, sprijinirea turismului și promovarea culturii.
Alte reforme și investiții vizează gestionarea resurselor umane în sectorul asistenței medicale, consolidarea administrației fiscale și a sustenabilității sistemului de pensii, precum si modernizarea infrastructurii în domeniul educației, asigurarea independenței sistemului judiciar și intensificarea luptei împotriva corupției.
Cererea de plată din PNRR acoperă, de asemenea, reforme menite să îmbunătățească siguranța rutieră și investiții pentru sprijinirea financiară a sectorului privat.
România a progresat bine în ceea ce privește punerea în aplicare a planului său de redresare și reziliență, de exemplu prin realizarea de reforme privind siguranța rutieră, energia din surse regenerabile și serviciile de cloud din sectorul public. De asemenea, România a luat măsuri importante pentru a combate munca nedeclarată și pentru a investi în rețelele 5G, spune președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.
Cele două jaloane pe care România nu le-a îndeplinit sunt legate de investiţiile în energie. Drept urmare a fost activată procedura de suspendare a plăţilor legate de acestea, se arată într-un comunicat de la Bruxelles.
Comisia Europeană recunoaște primele măsuri luate deja de România pentru a atinge aceste jaloane restante, deși consideră că mai sunt încă multe de făcut.
România are acum dreptul de a-i prezenta Comisiei observațiile sale în termen de o lună de la primirea comunicării şi are la dispoziţie șase luni pentru a îndeplini în mod satisfăcător jaloanele restante. Dacă acestea vor fi atinse, Comisia va ridica suspendarea plăţii şi va trimite o evaluare Comitetului Economic şi Financiar.
În prezent, încurajăm România să își accelereze eforturile în următoarele șase luni cu privire la cele două etape legate de investițiile în energie care nu sunt încă realizate, transmite președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.