România, din nou în fața Curții Europene de Justiție
România ajunge din nou în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru netranspunerea integrală a unor directive comunitare. De data aceasta este vorba de normele care impun ca apele uzate din orașe să fie colectate și epurate înainte de a fi evacuate în mediul înconjurător.
Mihaela Mihai, 21.11.2024, 09:23
Apele uzate necolectate sau neepurate pot pune în pericol sănătatea umană și pot polua lacurile, râurile, solul, apele subterane și cele de coastă, atrage atenția Comisia Europeană, care ține să amintească că atât țara noastră, cât și Bulgaria, care ajunge și ea în fața instanței, au beneficiat încă de la aderare de derogări pentru a se conforma directivei privind tratarea apelor urbane reziduale.
În plus, atât România, cât și Bulgaria au beneficiat de o finanțare substanțială din partea Uniunii pentru epurarea apelor uzate urbane prin proiecte din cadrul politicii de coeziune.
În categoria apelor uzate intră cele rezultate în urma unor procese industriale de producție, dar și cele menajere, din gospodăriile populației, poluate cu diferite substanțe, inclusiv detergenți, și evacuate prin intermediul sistemelor de canalizare.
Potrivit executivului comunitar, în momentul de față, în România, 150 de orașe cu peste 10 mii de locuitori nu îndeplinesc cerințele referitoare la sistemele de colectare. În alte 154 de localități, apele uzate urbane nu sunt epurate în mod corespunzător, iar în 155 sunt probleme cu evacuarea acestor ape în zone considerate sensibile. Toate aceste orașe ar fi trebuit să se conformeze până la 31 decembrie 2015.
Sesizarea Curții de Justiție a Uniunii este ultima etapă din cadrul procedurii de infringement, prin care Comisia sancționează statele membre care nu se conformează normelor europene.
În primă instanță este trimisă o scrisoare de punere în întârziere, în acest caz, acest lucru s-a întâmplat în iunie 2018. Urmează o scrisoare suplimentară de punere în întârziere, și un aviz motivat, emis în acest dosar în februarie 2022.
Nu este pentru prima oară când România ajunge în fața instanței comunitare pentru neîndeplinirea unor obligații de cele mai multe ori legate de protecția mediului înconjurător.
În urmă cu patru ani, de exemplu, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu a luat măsuri pentru a combate poluarea din București. Nu a fost stabilită atunci o amendă pentru încălcarea tratatului de aderare și a legislației europene privind calitatea aerului, ci doar obligația de a le respecta.
În schimb, la sfârșitul anului trecut, România a fost condamnată la plata unei amenzi de un milion și jumătate de euro pentru că nu a închis 31 de gropi de gunoi neautorizate.