România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria – acord cu CE pentru a elimina surplusul de cereale
Cinci ţări din estul Uniunii Europene, între care şi România, au ajuns la un acord politic cu Comisia pentru a permite reluarea tranzitului de cereale din Ucraina. Noile măsuri se aplică până la 5 iunie.
Gabriela Mitrovici, 03.05.2023, 07:13
După aproape două săptămâni de negocieri intense, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia pentru reluarea tranzitului de cereale ucrainene şi eliminarea surplusul de astfel de mărfuri de pe pieţele lor. Patru dintre aceste ţări suspendaseră la începutul lunii trecute importul de produse din Ucraina, în urma protestelor fermierilor care nu-și pot vinde recoltele din cauza supraofertei. România nu a impus restricții proprii, dar s-a alăturat celorlalte patru țări în a cere executivului comunitar să ia măsuri întrucât pieţele locale au fost inundate de produse agricole la preţuri mici aduse prin aşa-numitele culoare de solidaritate – stabilite pentru a ajuta la tranzitarea culturilor deviate, din cauza invaziei ruseşti, de pe ruta tradiţională de export prin Marea Neagră.
Măsurile intrate acum în vigoare vizează doar patru produse agricole şi se aplică până la 5 iunie 2023. Astfel, în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui originare din Ucraina pot continua să circule liber în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia celor cinci din prima linie: Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Produsele pot continua să circule sau să tranziteze prin aceste cinci state membre prin intermediul unui regim de tranzit vamal comun sau să ajungă într-o ţară sau un teritoriu din afara Uniunii Europene.
În paralel, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia s-au angajat să-şi ridice măsurile unilaterale cu privire la orice produse care provin din Ucraina.
În timp ce răspund preocupărilor fermierilor din acele state membre învecinate cu Ucraina, măsurile susţin angajamentul ferm al Uniunii de a sprijini Ucraina şi de a prezerva capacităţile sale de a-şi exporta cerealele.
Aceste măsuri sunt completate cu un al doilea pachet de sprijin financiar pentru fermierii din cele cinci state membre, în valoare de 100 de milioane de euro, din care România va primi aproape 30 de milioane.
Comisia este pregătită să reimpună măsuri preventive după expirarea actualului Regulament privind măsurile comerciale autonome la 5 iunie 2023, atâta timp cât situaţia excepţională continuă.