Rolul UE în spațiu
UE intenționează să își consolideze și să își întărească poziția de actor spațial, ca parte a strategiei sale globale.
Cătălin Gomboș, 18.01.2021, 12:12
Asigurarea telecomunicațiilor în Uniunea Europeană, explorarea spațiului, tranziția digitală și aplicațiile legate de spațiu sunt printre aspectele care au fost discutate la cea de-a 13-a ediție a Conferinței spațiale europene. Politica spațială a UE este văzută la Bruxelles drept o parte a strategiei sale globale, după cum a afirmat și președintele Consiliului European, Charles Michel, în discursul pe care l-a susținut în deschiderea Conferinței.
Spațiul are un impact direct asupra obiectivului nostru geopolitic de autonomie strategică. Europa este deja un jucător major în spațiu, și dacă vrem să fim mai puternici și mai încrezători in arena globală trebuie să fim mai puternici și în spațiu. Trebuie să asigurăm un acces în spațiu care să fie sigur, autonom, fiabil și ieftin. Desigur, nu suntem singuri. Pe măsură ce crește competiția în spațiu, trebuie să ne folosim influența de jucător global pentru a contribui la construirea unei guvernanțe mondiale solide. Acest aspect va fi esențial pentru o activitate spațială inovatoare și durabilă. Iar modul în care gestionăm traficul spațial și deșeurile spațiale va reprezenta, de asemenea, o provocare. Europa, în calitate de lider în cooperarea multilaterală, joacă un rol-cheie în protejarea interesului colectiv global.
Și Comisarul responsabil cu tehnologia și industria spațială, Thierry Breton, a subliniat că Uniunea Europeană intenționează să își consolideze poziția de putere spațială, iar în acest scop, în 2020 a fost stabilit cel mai mare buget de până acum pentru spațiu – 13, 2 miliarde de euro – și s-a adoptat, pentru prima oară în istoria, o strategie. Aceasta va urmări mai multe direcții, intre care consolidarea sistemelor europene bazate pe sateliți Galileo și Copernicus, care asigură un sistem European de GPS și unul de observare a Pământului și crearea unui al treilea sistem, pe lângă primele două, care să consolideze infrastructura spațială europeană și să o ducă în era cuantică. Se are, de asemenea, în vedere obținerea autonomiei în ceea ce privește capacitatea de lansare în spațiu, dar și stimularea unui hub european pentru antreprenoriatul spațial.