Roamingul rămâne gratuit în UE
Veşti bune din partea Comisiei Europene. Un nou regulament propus de executivul european va prelungi gratuitatea serviciilor de roaming pe teritoriul Uniunii Europene cu încă 10 ani.
Laurențiu Văduva, 02.03.2021, 10:39
A fost mare bucurie în Uniunea Europeană la 15 iunie 2017, când tarifele de roaming au fost eliminate. De atunci, aproape 170 de milioane de oameni au beneficiat de roaming gratuit ori de câte ori au călătorit în cadrul pieței unice.
Normele actuale privind roamingul în Uniunea Europeană expiră la 30 iunie 2022, iar condițiile de pe piața telecomunicațiilor mobile nu pot asigura deocamdată serviciile de roaming la prețurile de pe pieţele naţionale în spaţiul comunitar. Prin urmare, era important ca normele să fie şi prelungite, dar şi îmbunătăţite.
Lansată recent, noua propunere a Comisiei urmăreşte prelungirea acestor norme cu încă 10 ani.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru, numai în ultimii doi ani, jumătate dintre cetăţenii europeni cu un telefon mobil au călătorit şi în alte ţări din Uniunea Europeană.
33% au declarat însă că au avut viteze mai scăzute ale internetului mobil decât în țările de domiciliu, iar 28% au spus că standardul de rețea era mai redus (de exemplu, numai 3G în loc de 4G).
Noile norme vor garanta faptul că cetățenii și întreprinderile vor beneficia de aceeași calitate a serviciilor ca în țările lor de origine. De exemplu, dacă abonamentele lor includ viteze 4G și 5G, consumatorii care ajung în alte state membre nu ar trebui să aibă viteze mai mici în roaming. În ceea ce privește serviciile 5G, oamenii vor trebui să fie informați că pot folosi anumite aplicații și servicii şi în roaming. În plus, operatorii din țara vizitată ar trebui să ofere accesul la toate tehnologiile și generațiile de rețea, în urma unei cereri rezonabile de acces cu ridicata pentru serviciile de roaming.
Noul regulament propus de Comisie urmărește să garanteze că, atunci când folosim roamingul, avem acces la serviciile de urgență din ţara vizitată, iar informaţiile de localizare vor fi neîntrerupte şi gratuite, inclusiv prin alte mijloace decât apelurile vocale – de exemplu prin SMS-uri sau aplicații pentru situații de urgență.
Pe durata roamingului, ar trebui să avem posibilitatea de a apela cu încredere numerele de acces la serviciile cu valoare adăugată, cum ar fi cele de asistență tehnică şi serviciile de suport ale companiilor aeriene sau chiar numerele de telefon gratuite din ţara respectivă, care acum pot genera tarife neașteptat de mari în roaming.
Nu în ultimul rând, noile norme vor asigura faptul că serviciile gratuite de roaming și avantajele pentru consumatori sunt sustenabile şi din punctul de vedere al operatorilor de telefonie mobilă.