Roaming european pentru Republica Moldova
O nouă propunere lansată de Comisia Europeană vizează includerea roamingului în Acordul de Asociere Uniunea Europeană Moldova.
Laurențiu Văduva, 05.09.2023, 08:15
De când a obţinut statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, în iunie 2022, Republica Moldova şi-a exprimat un interes puternic în aplicarea normelor pieţei unice europene, inclusiv în sectorul telecomunicațiilor. De o importanţă vitală era liberalizarea acestui sector în sensul integrării cu piaţa europeană a telecomunicaţiilor, care a adus, la timpul cuvenit, şi în România beneficiile eliminării taxelor de roaming. Ne amintim că această măsură a facilitat foarte mult comunicarea mobilă cu celelalte ţări europene, pentru care românii plăteau până atunci facturi deloc ieftine.
Comisia Europeană şi-a stabilit drept obiectiv integrarea Republicii Moldova în zona de facilitate roam like at home – adică roaming ca acasă – a Uniunii Europene, facilitate de care au beneficiat până acum milioane de cetățeni europeni şi care reprezintă un element fundamental al pieței unice europene.
Integrarea Moldovei în piaţa europeană a telecomunicaţiilor – şi, implicit, în facilitatea roam like at home – este una din măsurile cheie ale Planului de acțiuni prioritare Uniunea Europeană – Moldova, convenit în iunie 2023. Acest plan este o foaie de parcurs pentru implementarea deplină a Acordului de creare a Zonei de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE-Moldova, un pas fundamental către deplina integrare a Moldovei în Piața Unică a Uniunii Europene.
Pasul de acum urmează Declarației comune de la 31 mai a operatorilor de telecomunicații din UE și din Republica Moldova de a reduce voluntar tarifele de roaming de la 1 ianuarie 2024.
Acum, Comisia va permite actualizarea Acordului de Asociere UE-Moldova prin adăugarea celei mai recente legislații europene privind telecomunicațiile și serviciile poștale.
Propunerea Comisiei va trebui aprobată de Consiliul Uniunii Europene. Apoi, Comitetul de Asociere UE-Moldova va trebui să includă în Acordul de Asociere cea mai recentă legislație europeană privind telecomunicațiile și serviciile poștale. Odată ce se va finaliza aplicarea legislației comunitare în Republica Moldova, Chişinăul şi Bruxelles-ul vor putea aplica liberalizarea reciprocă a taxelor de roaming.