Reziliența la dezastre – obiective europene comune
Recentele cutremure devastatoare din Turcia şi Siria au readus în atenţie pericolul major al dezastrelor naturale în Europa şi nevoia de a fi mereu pregătiţi în domeniul protecţiei civile.
Laurențiu Văduva, 13.02.2023, 08:15
Atunci când amploarea unei situații de urgență depășește capacitățile de răspuns ale unei țări, aceasta poate solicita asistență prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Odată activat, Centrul European de Coordonare finanțează asistența venită din partea statelor membre ale Uniunii și a altor opt ţări participante (Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia).
Imediat după cutremurele care au devastat săptămâna trecută Turcia şi Siria, Comisia Europeană a adoptat o recomandare și o comunicare cu cinci obiective comune de întărire a rezistenţei în fața dezastrelor naturale.
Acestea sunt:
– În primul rând, anticiparea – adică îmbunătățirea capacităţii de evaluare și de anticipare a riscurilor de dezastre, precum şi a planificării modului în care răspundem acestor riscuri;
– Apoi, pregătirea – este creşterea nivelului de conștientizare a riscurilor și a gradului de pregătire al populației;
– Alertarea – aici avem îmbunătățirea sistemelor de alertă timpurie la nivel național, regional și local;
– Apoi, răspunsul – adică întărirea capacității de reacţie a mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene atunci când una din ţările participante este depăşită;
– Si, nu în ultimul rând, securitatea – adică asigurarea unui sistem solid de protecție civilă, care trebuie să rămână operațional 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în timpul dezastrelor și după.
După cutremurele devastatoare de acum o săptămână, Turcia a activat mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. 19 state membre, inclusiv România, alături de Albania și Muntenegru, în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență, au oferit echipe de căutare şi salvare, cărora li s-au adăugat echipe medicale. Centrul European de Coordonare a constituit, de asemenea, o echipă de protecție civilă cu experți din 11 state membre, care au fost trimiși imediat în Turcia.
În Siria, Uniunea Europeană este în contact cu partenerii de la fața locului și finanțează organizații umanitare pentru operațiunile de căutare și salvare, oferind totodată sprijin în mijloace şi ajutoare de primă necesitate.
Aşa cum a anunţat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, Uniunea Europeană va organiza, la începutul lunii martie, o conferinţă a donatorilor pentru a sprijini Turcia şi Siria să facă faţă dezastrelor produse de cutremurele de la 6 februarie.