Reţeaua de dezvoltare urbană – reuniune europeană la Bacău
Primari de orașe din Uniunea Europeană și din România s-au reunit, ieri, la Bacău, pentru a discuta despre dezvoltarea urbană.
Gabriela Mitrovici, 22.05.2018, 12:39
Primari de orașe din Uniunea Europeană și din România s-au reunit, ieri, la Bacău, pentru a discuta despre dezvoltarea urbană. Dezbaterile s-au axat pe punerea în aplicare a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pentru dezvoltare durabilă și pe modul în care aceste fonduri contribuie la formarea peisajului urban în prezent și în viitor.
Alături de edili locali, la conferința de la Bacău au participat și reprezentanți ai autorităților regionale și naționale care joacă un rol extrem de important în implementarea fondurilor europene structurale și de investiții.
Aceste fonduri reprezintă o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea economică și socială, pentru crearea de noi locuri de muncă, pentru îmbunătățirea unor servicii de bază, precum sănătatea și educația, reducerea sărăciei și a inegalităților teritoriale, sau pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, a subliniat comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu.
Ea a arătat că Dezvoltarea Urbană Durabilă are un rol deosebit de important pentru România, pentru perioada 2014-2020 fiind alocate 1,2 miliarde de euro, pe o axă prioritară separată în cadrul Programului Regional. Astfel, 39 de reședințe de județ din țara noastră sunt implicate activ în planificarea, programarea și investirea acestui buget, care reprezintă 11% din alocarea totală pentru România din Fondul European de Dezvoltare Regională și 20% din Programul Regional. Este a patra cea mai mare alocare la nivelul statelor membre.
Comisarul european pentru politici regionale consideră că România nu a fost suficient pregătită să acceseze fonduri europene încă de la aderare. În opinia Corinei Crețu, întârzierile acumulate în decursul timpului au fost cauzate de birocrație, de legislația românească suplimentară în domeniu, dar și de termenele lungi de soluționare ale contestațiilor la licitații.
Corina Crețu: Eu cred că în general România nu a fost pregătită suficient pentru a accesa aceste fonduri europene cu proiecte de calitate, încă de la 1 ianuarie 2007, atunci când România a intrat în UE și, după cum vedeți, avem foarte multe întârzieri acumulate de-a lungul anilor. De aceea suntem pe teren tot timpul și, după cum vedeți, venim, tragem semnale de alarmă, acolo unde este cazul, tocmai pentru a ajuta. Avem experți pe teren, care literalmente mulți dintre ei aproape că s-au mutat, ajută autoritățile locale, ajută guvernele României, care pentru noi nu au culoare politică, noi ne asigurăm în toate statele membre că acești bani și această apartenență la UE este maximizată și este accelerată implementarea pe teren.
Evenimentul de la Bacău a fost organizat de Rețeaua de dezvoltare urbană, care facilitează schimbul de informații între orașe și dialogul direct cu Comisia Europeană.