Resurse suplimentare de 47,5 miliarde EURO pentru persoanele defavorizate
Pandemia de COVID-19 a amplificat foarte mult provocările existente în Uniunea Europeană, afectând inclusiv serviciile sociale și asistența de bază.
Laurențiu Văduva, 26.01.2021, 08:30
Statele membre ale Uniunii Europene vor putea utiliza în curând fonduri din pachetul REACT-EU de asistență în materie de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei. Acest pachet furnizează deja resurse suplimentare pentru combaterea impactului social și economic al pandemiei de COVID-19; sunt programe finanțate din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, cunoscut sub numele de FEAD.
Acest fond de ajutor oferă deja alimente, îmbrăcăminte și alte tipuri de asistență de bază persoanelor defavorizate și finanțează inclusiv activități de sprijinire a incluziunii sociale a acestora. Din anul 2014, aproximativ 13 milioane de oameni beneficiază anual de sprijin din partea acestui fond. Potrivit unui raport al Federației Europene a Băncilor de Alimente, cererea înregistrată în aceste instituţii a crescut cu până la 50%, în comparație cu perioada anterioară pandemiei.
Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a menţionat importanţa solidarităţii față de cei care se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială din cauza acestei crize și care au nevoie urgentă de asistență.
În valoare totală de 750 de miliarde de Euro, Instrumentul de redresare NextGenerationEU al Uniunii Europene include acum o sumă de 47,5 miliarde pentru iniţiativa REACT-EU; această iniţiativă oferă fonduri suplimentare pentru programele din cadrul politicii de coeziune a Uniunii Europene şi al Fondului de ajutor european pentru persoanele defavorizate. Aceste fonduri pot fi cheltuite până la sfârșitul anului 2023, reducând astfel decalajul dintre răspunsul de urgență la criză și noile programe europene de redresare pe termen lung.
FEAD aduce schimbări reale în Europa. De exemplu, acest fond a sprijinit furnizarea de pachete alimentare celor mai vulnerabile persoane, inclusiv celor cu handicap sau cu vârsta de peste 65 de ani, în timpul pandemiei în Bulgaria. În Franța, fiecare a patra masă oferită de asociaţia Restos du Cœur este finanțată de Uniunea Europeană. FEAD finanțează, de asemenea, un program care oferă informații sanitare și sociale pentru 1.700 de cetățeni români deosebit de vulnerabili, care locuiesc acum în Suedia.
Acordul politic referitor la modificarea FEAD a fost aprobat de Parlamentul European. A fost confirmat de statele membre în cadrul Coreper și așteaptă acum aprobarea finală de către Consiliu.