Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat un acord de parteneriat în domeniul securităţii şi apărării
Uniunea Europeană şi Republica Moldova au semnat recent la Bruxelles un acord de parteneriat în domeniul securităţii şi apărării.
Mira Gomboș, 23.05.2024, 08:54
Republica Moldova este prima ţară parteneră care încheie cu Uniunea Europeană un astfel de acord în domeniul securităţii şi apărării. Documentul a fost semnat la Bruxelles, la reuniunea Consiliului de Asociere, cel care pregăteşte procesul de aderare la spaţiul comunitar a ţării de peste Prut. În baza parteneriatului, Chişinăul va putea participa la exerciţii comune cu statele membre, precum şi la mecanismul european pentru achiziţii în domeniul apărării.
Sesiunea plenară de la Bruxelles a pus accentul pe dialogul politic şi pe reforme, în special în aria justiţiei, libertăţii şi securităţii, pe convergenţa în domeniul politicii externe şi de securitate, precum şi pe cooperarea economică şi sectorială în domeniile energiei şi comerţului.
În context, Uniunea Europeană a reiterat că viitorul Moldovei și al poporului său este în blocul comunitar și și-a reafirmat angajamentul de a sprijini această ţară pe calea reformei către aderare.
Având în vedere viitoarele alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea, reprezentanţii Uniunii au reamintit importanța procesului electoral transparent, incluziv și competitiv.
UE a salutat, de asemenea, atitudinea fermă a Republicii Moldova în condamnarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și și-a exprimat aprecierea pentru eforturile ţării de a-i primi și găzdui pe refugiaţi.
UE a condamnat ferm încălcările repetate ale spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachetele și dronele rusești care au fost folosite pentru atacuri asupra infrastructurii civile din Ucraina și a salutat pașii decisivi ai Chişinăului în răspunsul la acțiunile hibride conduse de Rusia.
De asemenea, forul comunitar și-a reiterat angajamentul de a facilita o soluționare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.
Reuniunea de la Bruxelles în acest format a fost prima după decizia din decembrie, anul trecut, a Consiliului European de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova.