Republica Moldova şi Ucraina deschid negocierile de aderare la UE
Republica Moldova şi Ucraina au deschis oficial, ieri, negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Va fi un drum cu oportunităţi, dar şi cu dificultăţi, au arătat, în discursurile lor, cei mai înalţi reprezentanţi ai forurilor europene.
Mira Gomboș, 26.06.2024, 08:47
Oportunităţile pe care le oferă deschiderea procesului de aderare sunt imense pentru Republica Moldova şi Ucraina, precum şi pentru întreaga Uniune, dar drumul va fi dificil, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul său de X.
Ea s-a arătat convinsă că, cităm, “Împreună putem construi o Europă mai mare, mai dinamică şi mai orientată spre viitor” şi le-a urat un început fructuos al negocierilor de aderare celor două ţări care au participat, ieri, la primele conferinţe interguvernamentale cu Uniunea Europeană la Luxemburg.
Preşedinta Comisiei Europene a lăudat popoarele Ucrainei şi Republicii Moldova pentru că au dat dovadă de angajament şi hotărâre pentru a face parte din acest proiect şi a apreciat că şi în vremuri de război şi tulburări, cele două ţări au iniţiat reforme ample.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat momentul istoric pentru ambele naţiuni şi pasul strategic pentru Uniune.
“Viitorul nostru este în cadrul familiei europene”, a menţionat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Iar vicepremierul Ucrainei, Olga Stefanisina, a amintit că 90% dintre ucraineni doresc integrarea şi a mulţumit Uniunii că îşi onorează promisiunea şi continuă să fie alături de ţara sa.
Nu toate ţările din Uniunea Europeană sunt la un ison când vine vorba de susţinerea Ucrainei în procesul de aderare.
Ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, a declarant chiar ieri că Ucraina “este departe de a îndeplini criteriile de aderare” la Uniunea Europeană.
Cu toate astea, Budapesta şi-a ridicat veto-ul pe care l-a menţinut în ultimele săptămâni, cerând Ucrainei să respecte drepturile minorităţii maghiare şi să menţină relaţii de bună vecinătate.
Ungaria, care va prelua preşedinţia prin rotaţie a UE la 1 iulie, a declarat deja că intenţionează să încurajeze procesul de aderare cu ţări din Balcanii de Vest, dar nu şi cu Ucraina şi Republica Moldova în această a doua jumătate a anului.
După deschiderea oficială de ieri, Comisia Europeană va trebui să analizeze ansamblul legislaţiilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru a identifica reformele care ar trebui să le fie cerute înainte de deschiderea primelor capitole ale procesului de aderare, până la 33 de secţiuni, care variază de la respectarea statului de drept şi a valorilor UE, până la structura economiilor lor.