Republica Moldova, de la caz de succes la copil-problemă al Parteneriatului Estic
Republica Moldova a înregistrat regrese în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și a devenit un stat capturat de oligarhi, se arată în ultimul raport al Parlamentului European...
Cătălin Gomboș, 21.11.2018, 11:26
Republica Moldova a înregistrat regrese în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și a devenit un stat capturat de oligarhi, se arată în ultimul raport al Parlamentului European cu privire la stadiul de implementare a Acordului de asociere la Uniunea Europeană.
Raportul adoptat de Parlamentul European denunță reforma electorală din Republica Moldova, care nu a respectat recomandările Comisiei de la Veneția și face referire directă și la anularea alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, care fuseseră câștigate de reprezentantul opoziției, Andrei State. Sunt criticate, totodată, presiunile executate asupra reprezentanților opoziției și a autorităților locale, dar și finanțarea excesivă a unor formațiuni politice. În ceea ce privește domeniul judiciar, sunt denunțate lipsa independenței justiției, influența pe care o exercită unii politicieni și oameni de afaceri în domeniu și lipsa de progrese în lupta împotriva corupției – iar aici este amintit faptul că nu s-au făcut progrese în ceea ce privește pedepsirea vinovaților în cazul dispariției unui miliard din sistemul bancar al Republicii Moldova. Este menționată și folosirea justiției ca instrument de presiune împotriva unor adversari politici, a apărătorilor drepturilor omului, a jurnaliștilor independenți și a celor care critică guvernul Partidului Democrat și pe liderul acestei formațiuni, Vladimir Plahotniuc. De altfel raportul acuză monopolizarea mass-media și a pieței de publicitate, slăbirea presei independente și tentativele de discreditare a societății civile. Ca o consecință a acestor grave derapaje, este suspendată asistența financiară acordată Republicii Moldova.
Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn a explicat că măsura nu vizează populația ci conducerea politică, întrucât aceasta doar ar mima valorile europene: Uneori am impresia că oamenii pretend că sunt pro-europeni și pro-occidentali dar, în ceea ce privește modul în care se comportă nu văd valorile europene și atașamentul la acestea. Trebuie să luăm decizii având în vedere că au nu au fost respectate aproape niciuna dintre recomandările și sfaturile noastre, și nu mă refer aici doar la cele ale Uniunii Europene, Comisiei și Parlamentului, ci și la cela ale Comisiei de la Veneția. Aproape întotdeauna s-a făcut contrariul, astfel încât trebuie să luăm măsuri, pentru că altfel este pusă în joc credibilitatea noastră. Dar, ca să nu fiu înțeles greșit, suntem hotărâți să continuăm să oferim o asistență substanțială pentru a îmbunătăți viețile cetățenilor moldoveni și suntem gata să apelăm din nou la mijloace financiare dacă situația se schimbă. Dar în primul rând atenția noastră privește cetățenii obișnuiți, care nu trebuie să aibă de suferit în urma acestor discuții și evoluții.
Deși în raportul European se evită, în general, nominalizarea explicită a celor care sunt responsabili de situația în care a ajuns Republica Moldova, acuzații identice au vizat, la Chișinău, Partidul Democrat, aflat la putere, și pe liderul acestuia, Vladimir Plahotniuc.