REPowerEU – reducerea dependenței de combustibilii fosili din Rusia
CE a prezentat recent un plan prin care să ne reducem rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia și să accelerăm tranziția verde.
Laurențiu Văduva, 27.05.2022, 10:34
Există două argumente principale în favoarea transformării urgente a sistemului energetic european: necesitatea eliminării dependenței Uniunii de combustibilii fosili din Rusia și nevoia gestionării crizei climatice.
REPowerEU va avea trei piloni : economiile la energie, diversificarea aprovizionării Europei cu energie şi accelerarea dezvoltării energiei din surse regenerabile. Iată cum le-a prezentat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:
Economiile de energie sunt cea mai rapidă şi ieftină cale de soluţionare a actualei crize din energie. De aceea vom mări ţintele Uniunii Europene cu privire la eficienţa energetică pentru anul 2030 de la 9% la 13%. Apoi avem investiţiile masive în energia regenerabilă, cea mai mare sarcină; aici vom creşte ţinta pentru anul 2030 de la de la 40% energie regenerabilă la 45% şi în RepowerEU am prevăzut o serie de acţiuni pentru amplificarea şi accelerarea tranziţiei către energiile nepoluante.
Comisia a publicat și o Comunicare privind economiile de energie, care prezintă schimbările care ar putea reduce cu 5% cererea de gaze și petrol și încurajează statele membre să lanseze campanii de comunicare şi să încurajeze economia de energie prin măsuri fiscale.
Pentru diversificarea aprovizionării Europei cu energie, UE colaborează cu partenerii internaționali și a obținut déjà un nivel record al importurilor de gaz natural lichefiat GNL. Platforma Energetică a Uniunii va permite achiziții comune de gaze, GNL și hidrogen. Statele membre vor avea obligaţia de a-şi diversifica în timp aprovizionarea cu gaze.
Vor exista coridoare speciale pentru hidrogen în Marea Mediterană și Marea Nordului. În fața agresiunii Rusiei, Uniunea va sprijini Ucraina, Moldova, Balcanii de Vest și țările din Parteneriatul estic, precum și partenerii cei mai vulnerabili. Vom continua să sprijinim sectorul energetic al Ucrainei.
Pentru accelerarea dezvoltării energiei din surse regenerabile, va apărea obligaţia instalării progresive de panouri solare, se va accelera instalarea pompelor de căldură, iar sistemele de termoficare vor începe să folosească energia solară şi geotermală.
Gazele naturale, cărbunele şi petrolul vor fi înlocuite progresiv de hidrogen şi va exista un plan de acţiune privind producţia de biometan. Se va accelera, de asemenea, tranziția către vehiculele cu emisii zero.