Reluarea negocierilor privind politica în domeniul migrației
Uniunea Europeană are nevoie urgentă de reguli noi în materie de migrație, crede unul dintre vicepreşedinții executivului comunitar, Margaritis Schinas. Un argument ar fi valul mare de migranţi înregistrat în ultimele luni la frontiera cu Belarus.
Mihaela Mihai, 09.09.2021, 08:30
Margaritis Schinas a mers la sfârșitul săptămânii trecute în Lituania, una din țările Uniuniicare se confruntă la granițe cu o creştere puternică a fluxului de migranţi ilegali veniți dinspre Belarus. Dacă anul trecut doar 80 de oameni au trecut frontiera, anul acesta în doar câteva luni, numărul a depășit 4 mii. Mesajul responsabilului de la Bruxelles a fost clar: Noi, europenii, respingem în mod ferm orice încercare de a folosi oamenii și suferința lor în scopuri politice. Nu vom tolera nici o încercare din partea unei țări din afara Uniunii de a exploata migrația cu scopul de a ne ataca, de a ne face rău.
Comisia îl acuză, de altfel, pe preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, că a pus la cale fluxul de migranţi spre Lituania, dar și spre Polonia şi Letonia ca represalii la sancţiunile ce i-au fost impuse pentru reprimarea opoziţiei.
Ultimele săptămâni au adus însă și alte preocupări legate de migrație. Multe state membre au îngrijorări legate de un posibil val de refugiați din Afganistan, după ce talibanii au preluat controlul la Kabul.
Ceea ce trebuie să facem este să rescriem regulile în materie de migrație, spune Margaritis Schinas, care ține să adauge că baza este asigurată de noul pact privind migraţia şi azilul prezentat în urmă cu un an de Comisia Europeană.
Documentul nu mai prevede mult contestatele cote obligatorii de refugiaţi, propuse după criza migratorie din 2015. Introduce în schimb un mecanism de ‘solidaritate obligatorie’ care ar urma să fie activat atunci când una dintre țările membre se află sub ”presiune” sau într-o situaţie de ”urgenţă”.
Totodată, statele membre ar urma să aibă posibilitatea să aleagă între primirea de azilanți, contribuţia la construirea de tabere de refugiaţi sau finanţarea repatrierii celor fără drept de azil. Soluţiile au fost descrise de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept un echilibru ”just şi rezonabil” între ”responsabilitate şi solidaritate”. Negocierile au fost însă oprite de pandemia de COVID -19.
A sosit momentul să ajungem la un acord. Dacă mă întrebați pe mine cu cât mai repede, cu atât mai bine. O lume întreagă, tot ce e în jurul nostru ne arată că a sosit vremea să avem o înțelegere în materie de migrație, conchide Margaritis Schinas, al cărui mandat ca vicepreședinte al executivului comunitar este legat de promovarea modului de viaţă european.