Reluarea dialogului Kosovo – Serbia, după 20 de luni, sub egida UE
Serbia și Kosovo au reluat, după un blocaj de aproape doi ani, dialogul pe care îl poartă sub egida Uniunii Europene.
Cătălin Gomboș, 17.07.2020, 09:24
Dialogul dintre Serbia și fosta sa provincie, Kosovo, s-a reluat după o pauză de 20 de luni, printr-o videoconferință la care au participat președintele sârb, Aleksandr Vucic, și premierul kosovar, Avdullah Hoti, iar aceasta a fost urmată de o întâlnire pe care cei doi lideri au avut-o la Bruxelles. Atât Serbia cât și Kosovo își doresc să se alăture Uniunii Europene – prima are deja statutul de candidat, iar Kosovo este interesat să îl obțină. Bruxellesul insistă, însă, ca, mai întâi, să fie normalizate relațiile bilaterale și, din 2011, moderează un dialog între cele două părți, care au reușit, în acest fel, să rezolve unele probleme tehnice.
Relațiile sunt, însă, marcate cu regularitate de tensiuni, iar acestea au dus și la întreruperea dialogului timp de aproape doi ani. Principala problemă o reprezintă chiar statutul regiunii. Serbia insistă că e o provincie autonomă de-a sa, dar Kosovo și-a proclamat independența în 2008, la 9 ani după ce, în urma campaniei NATO, scăpase din orbita Belgradului. Peste 100 de țări, inclusiv 23 de membre UE, au recunoscut până acum independența Kosovo. Aceste poziții ale părților au fost, de altfel, reiterate atât în cursul videoconferinței cât și la întâlnirea de la Bruxelles. Europenii înțeleg că dialogul bilateral este dificil, dar cred că părțile pot ajunge la un acord cuprinzător de normalizare a relațiilor, care să rezolve problemele rămase între părți, după cum declara șeful diplomației europene, Josep Borrell, cu prilejul videoconferinței:
Un astfel de acord este esențial pentru un viitor mai bun pentru oamenii din Kosovo și Serbia. Este crucial pentru perspectivele lor de integrare europeană și pentru securitatea și stabilitatea regiunii. Este crucial și pentru Uniunea Europeană. Lipsa unei soluții împiedică dezvoltarea celor două părți. Știm că nu este un proces ușor, nu a fost niciodată, dar este imperativ să depunem eforturi, pentru a obține pace și prosperitate de dragul unui viitor comun. Va fi nevoie de curaj politic din partea ambelor tabere. Va fi nevoie de angajament și implicare în spiritul compromisului și al pragmatismului. Nu a fost niciodată ușor să se găsească soluții la o problemă care a fost atât de durabilă și de dureroasă, dar de aceea suntem aici – ca să încercăm din nou.
În cursul discuțiilor de la Bruxelles s-au abordat unele dintre temele de a căror rezolvare depinde reconcilierea celor două: soarta persoanelor dispărute în război, situația refugiaților sau condițiile de viață pentru cei care au revenit acasă. O nouă întâlnire este programată în septembrie.