Relaţiile UE-Rusia – evoluţii
Liderii Uniunii Europene consideră că este foarte posibil ca Rusia să se afle în spatele otrăvirii, la 4 martie, în oraşul britanic Salisbury, a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale.
Arina Petrovici-Matei, 29.03.2018, 11:40
Marea Britanie a făcut prima mutare, expulzând 23 de diplomaţi ruşi, prezentaţi ca fiind agenţi de informaţii nedeclaraţi, pentru a sancţiona Moscova, şi a anunţat că niciun membru al guvernului de la Londra nu va merge la vară în Rusia, pentru a urmări meciurile de fotbal ale Cupei Mondiale.
Rusia îşi clamează neîntrerupt nevinovăţia şi decide închiderea prestigiosului British Council. Pentru prima oară după 1959, instituţia de cultură a anunţat suspendarea tuturor proiectelor sale în Rusia. În 2008, în timp ce relaţiile dintre Moscova şi Londra erau iarăşi tensionate, în urma morţii prin otrăvire, tot în Marea Britanie, a fostului agent secret rus Aleksandr Litvinenko, British Council fusese obligat să-şi închidă toate filialele din Rusia, mai puţin pe cea din Moscova. Acum, şi aceasta a fost închisă deoarece s-ar fi descoperit probleme privind situaţia sa juridică în Rusia.
Uniunea Europeană şi-a rechemat ambasadorul în Rusia pentru consultări şi, după cum a punctat liderul de la Elysee, Emmanuel Macron, toţi cei 27 au fost de acord cu evaluarea Regatului Unit, că Rusia este responsabilă de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic. Alături de cancelarul german Angela Merkel, Macron a subliniat că europenii consideră acest atac drept o provocare serioasă pentru securitatea comună şi o atingere la suveranitatea europeană. Emmanuel Macron a mai spus că acest act cere un răspuns coordonat şi hotărât din partea Uniunii Europene şi a statelor membre.
La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-a exprimat satisfacţia pentru solidaritatea manifestată faţă de Regatul Unit, dar a punctat şi faptul că statele membre, în virtutea tradiţiilor sau a situării lor geografice, au interese şi poziţii diferite în raport cu Rusia. Donald Tusk: Liderii europeni şi-au exprimat deplina solidaritate cu Marea Britanie, condamnând otrăvirea cu substanţă neurotoxică de la Salisbury. Uniunea crede, ca şi Regatul Unit, că este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă pentru acest atac şi că nu există nicio altă explicaţie plauzibilă. În aceste circumstanţe dificile, personal, sunt foarte încântat că, în pofida negocierilor foarte dure vizând Brexit-ul, Uniunea Europeană a demonstrat unanim şi fără echivoc solidaritatea cu Marea Britanie în faţa acestui atac.