Relaţiile comerciale UE – China
Uniunea Europeană este pentru China cel mai mare partener comercial, în timp ce China este cea mai mare sursă de importuri pentru piaţa europeană.
Daniela Coman, 11.07.2018, 14:54
Nimeni nu mai poate evita China, când vine vorba de relaţii comerciale. Uniunea Europeană este pentru China cel mai mare partener comercial, în timp ce China este cea mai mare sursă de importuri pentru piaţa europeană, iar anual au loc discuţii la nivel înalt, în cadrul Dialogului economic şi comercial.
Discuțiile – la care Uniunea Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, şi al cărei interlocutor chinez a fost viceprim-ministrul Consiliului de Stat, Liu He, responsabil de relațiile cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite – au acoperit o gamă largă de chestiuni strategice, având ca temă generală Valorificarea oportunităților oferite de globalizare” – potrivit unui comunicat al Comisiei. Dialogul a avut şi rolul de a pregăti viitorul summit Uniunea Europeană-China, care va avea loc la Beijing, săptămâna viitoare.
Summit-ul se desfăşoară pe fondul războiului comercial declanşat de Statele Unite împotriva tuturor partenerilor comerciale, cărora le-a majorat recent taxele la importul de oţel şi aluminiu, stârnind reacţii dure atât din partea europenilor, dar şi a canadienilor şi chinezilor, care au răspuns şi ei cu taxe mărite impuse mărfurilor americane.
Europenii şi chinezi au convenit să-şi prezinte oferte reciproce de acces pe piață, cu ocazia viitorului summit, pentru a da un impuls politic acordului cuprinzător Uniunea Europeană-China, atât în ceea ce privește liberalizarea investițiilor, cât și protejarea lor. Vicepreședintele Comisiei Jyrki Katainen:
Am avut o discuţie foarte bună pe tema dialogului economic şi commercial la nivel înalt între Uniunea Europeană şi China. Am discutat deschis, în mare parte, despre probleme importante cum ar fi consolidarea şi revitalizarea relaţiilor bilaterale. Sunt convins că discuțiile pe care le-am purtat cu noul meu omolog, Liu He, au fost utile pentru a pregăti terenul în vederea unui summit reușit Uniunea Europeană – China în domeniul economic și comercial. Sunt deosebit de încântat de progresele înregistrate în cadrul negocierilor privind investițiile și aștept cu interes un schimb de oferte în cadrul summitului.”
Au fost făcute progrese pentru găsirea unei soluții privind extinderea accesului pe piață a cărnii de vită și de pasăre, care reprezintă o prioritate pentru ambele părți. La viitorul summit, vor fi pregătite pentru semnare mai multe documente privind protejarea mediului, între care un memorandum de înțelegere privind economia circulară și reciclarea deşeurilor, precum și un parteneriat privind oceanele, care să includă activitățile de pescuit şi exploatarea controlată a resursei piscicole mondiale. Acordul privind o acțiune comună în domeniul mediului este pregătit de mult timp, însă China a refuzat să se angajeze, în ultimul moment, la summitul de anul trecut. Alt domeniu de cooperare în relaţiile dintre cele două părţi se referă la conectivitate, economia digitală şi securitatea cibernetică.