Relația UE – Turcia sub spectrul unei noi crize a refugiaților
Uniunea Europeană s-a confruntat, începând cu sfârșitul lunii februarie, cu perspective unei noi crize a refugiaților sirieni, ceea ce a adus, din nou, în centrul atenției, complicata relație a Bruxellesului cu Turcia.
Cătălin Gomboș, 19.03.2020, 13:10
Cea mai recent criză s-a declanșat în contextul unei ofensive a forțelor guvernamentale siriene, sprijinite de aviația de război rusă și de miliții pro-iraniene, în provincia Idlib. Acesta e ultimul bastion semnificativ al rebelilor anti-Assad. Rebelii din Idlib reprezintă un amestec dominat de islamiști, iar eliminarea acestora din urmă este pretextul ofensivei guvernamentale.
În provincie sunt însă și refugiați din alte părți ale Siriei și militari turci care ar trebui să monitorizeze o încetare a focului convenită cu Rusia, care e co-garant. Ofensiva forțelor Damascului a împins un val de de civili către granița cu Turcia și a dus la moartea a zeci de militari ai Ankarei. După cel mai violent incident, în care peste 30 de militari turci au murit, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, îngrijorat și de costul politic al primirii unei noi mase de refugiați -Turcia adăpostește deja 3 milioane și jumătate – a spus că le va da drumul către Europa, iar zeci de mii de persoane s-au îndreptat către granița cu Grecia.
Erdogan și-a justificat decizia afirmând că UE nu ar fi respectat înțelegerea din 2016 prin care Ankara acceptă să țină refugiați iar Bruxellesul promitea, printre altele, să ajute cu bani, să liberalizeze regimul de vize pentru turci și să redeschidă anumite capitole de negocieri privind aderarea Turciei. Erdogan a amenințat în repetate rânduri în ultimii ani că le va da drumul la refugiați și a acuzat UE că nu își respectă partea de înțelegere, dar numeroși analiști și politicieni afirmă că, de fapt, liderul turc a căutat să forțeze Bruxellesul să nu mai critice derapajele Ankarei. De data aceasta, Erdogan s-a deplasat la Bruxelles, însă nu a obținut concesiile pe care le aștepta, întrucât europenii consideră că și-au respectat angajamentele.
Președintele Consiliului European, Charles Michel: Am avut posibilitatea să arătăm modul în care Uniunea Europeană și-a îndeplinit angajamentele financiare – promisiunea de a angaja un total de 6 miliarde de euro pentru a sprijini refugiații aflați în Turcia. A fost, de asemenea, o oportunitate de a recunoaște responsabilitatea pe care Turcia și-a asumat-o de a asista migranții aflați pe teritoriul său. De asemenea, am avut posibilitatea să explicăm care e diferența, din punctual de vedere al Uniunii Europene, între fondurile plătite, deoarece procedurile au fost finalizate și proiectele realizate, și cele angajate, adică rezervate ca parte din pachetul de 6 miliarde de Euro pregătiți confortm acestui acord.
Erdogan nu a reușit să obțină de la Bruxelles decât o promisiune că va fi analizat modul în care a fost implementat acordul privind refugiații, așa că, întors acasă, a menținut granițele Turciei deschise. Până acum, însă, criza din 2015 nu s-a repetat.