Relaţia UE cu Republica Moldova prin prisma ultimelor evoluţii de la Chişinău
Relațiile Uniunii Europene cu Republica Moldova ar putea fi relansate după ce puterea la Chișinău a fost preluată de o nouă coaliție, din care face parte și alianța pro-europeană ACUM.
Cătălin Gomboș, 19.06.2019, 10:21
Relațiile Uniunii Europene cu Republica Moldova ar putea fi relansate după ce puterea la Chișinău a fost preluată de o nouă coaliție, din care face parte și alianța pro-europeană ACUM.
Summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic, din 2013, a fost marcat de decizia de ultim moment a Ucrainei de a nu mai semna un Acord de Asociere la Uniunea Europeană, ca urmare a presiunilor făcute în acest sens de Rusia. Summitul s-ar fi putut dovedi a fi un eșec total pentru politica de vecinătate a UE, însă a înregistrat și un succes: semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Aceasta era condusă deja de 4 ani de alianțe declarat pro-europene și făcuse o serie de reforme care o transformaseră într-un adevărat exemplu pentru Parteneriatul Estic; aceste reforme au dus, de altfel, și la suspendarea vizelor pentru cetățenii moldoveni care doreau să călătorească în spațiul comunitar. Încet, încet, ritmul reformelor a încetinit până când Chișinăul a ajuns inițial să bată pasul pe loc, apoi să înregistreze regrese și derapaje atât de grave încât Uniunea Europeană a decis suspendarea completă a asistenței pentru Republica Moldova, după cum observa analistul Vlad Țurcanu, cu care am discutat despre relația UE-Republica Moldova și perspectivele acesteia pentru viitor:
Vlad Țurcanu: În primul rând că guvernul n-a dat semne că dorește să investigheze frauda bancară din 2014 și aceasta a fost o condiție precisă a Bruxellesului. După aceea, în 2018 guvernarea a anulat alegerile din Chișinău și, ceva mai devreme, a modificat Codul electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția. Atunci s-a instalat un blocaj total între Bruxelles și Chișinău și devenise clar că acea guvernare, care manifestase dispreț față de niște norme democratice elementare, nu mai poate să aducă nimic nou în relațiile cu Uniunea Europeană
Reporter: Și care sunt perspectivele? Am văzut că, totuși, Bruxellesul n-a abandonat Republica Moldova și a trimis un emisar în perioada incertă de după alegeri pentru a contribui la deblocarea situației politice de la București
Vlad Țurcanu: Nu mă aștept ca aceste relații compromise de Partidul Democrat să se reia foarte repede. În primul rând, până se instalează o Comisie nouă la Bruxelles, discuțiile vor fi de ordin general. După aceea, toate aceste disfuncționalități care s-au instalat în relația dintre Chișinău și Bruxelles vor putea fi depășite tehnic foarte greu. Experții de pe ambele părți vor trebui să lucreze pentru a readuce multe din proiectele demarate în perioada 2010 – 2014 la un stadiu acceptabil. E de așteptat ca voința politică de la Bruxelles să fie una de deschidere și pentru că Maia Sandu este o politiciană eminamente europeană. Dar să nu ne iluzionăm că Uniunea Europeană va manifesta dintr-o dată o încredere orbească față de ce ar putea proveni de la Chișinău. În primul rând pentru că Bruxellesul a fost dezamăgit inclusiv de capacitatea de rezistență a oamenilor din sistem, care au fost relativ ușor întorși din drumul european de către Partidul Democrat și blocați într-o izolare din care, așa cum spuneam, vom ieși foarte greu.
Dinspre Europa au venit, deja, mai multe semnale că relația cu Republica Moldova poate fi relansată, de la poziționări fără echivoc ale unor state membre în favoarea guvernului Maia Sandu, la asigurările date de comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, care a transmis că un sprijin substanțial și consilierea pot fi mobilizate rapid odată ce sunt îndeplinite condițiile.