Relansarea turismului în UE
Într-un dialog online cu cetăţenii Uniunii Europene, Adina Vălean a explicat că este mai bine să existe o abordare armonizată în domeniu, în loc ca fiecare stat să ia propriile măsuri care ar putea crea confuzie.
Arina Petrovici-Matei, 27.04.2020, 13:29
Pentru relansarea economică a Europei lucrează întreaga Comisie pentru toate pieţele unice, pentru acele sectoare care vor avea nevoie de o atenţie specială după criză pentru a putea asigura competitivitate, creştere economică, locuri de muncă şi aşa mai departe. Transportul face parte din aceste planuri de relansare, dar acest lucru se va întâmpla în timp – a explicat comisarul european de resort Adina Vălean. În ce priveşte turismul, deşi recunoaşte că despre această vară nu se pot spune prea multe lucruri, Adina Vălean afirmă că mai mulţi comisari lucrează pentru a furniza linii de orientare pentru repornirea turismului şi călătoriilor şi subliniază că criteriile de siguranţă rămân esenţiale.
Întrebată, într-un context mai larg, dacă graniţele interne vor mai rămâne închise după pandemie, Adina Vălean a răspuns că, în principiu, ele nu ar trebuie închise într-o piaţă unică. Chiar dacă a fost primul răspuns la criză, aceste măsuri urmează să fie ridicate într-un moment sau altul. În orice caz, mai repede decât încheierea pandemiei – a precizat comisarul.
În cadrul dialogului cu cetăţenii, pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Adina Vălean a mai fost întrebată, printre altele, şi despre problemele întâmpinate de transportatori la graniţa româno-ungară.
Înainte de a introduce conceptul de ‘coridoare verzi’ am văzut cozi uriaşe de camioane nu numai la această frontieră, ci la mai multe graniţe din Europa, care creau un efect de domino, de închidere a altor frontiere. De atunci am introdus acest concept de ‘coridoare verzi’, cu obligaţia de a da prioritate camioanelor, cu reguli clare, cum ar fi de exemplu ca şoferul să nu trebuiască să coboare din maşină în timpul procesului de trecere a frontierei, pentru a-l ţine în siguranţă. Am recomandat o limită de timp de 15 minute pentru întregul proces şi într-adevăr funcţionează – a declarat Adina Vălean.
Ea a mai precizat că primeşte un raport zilnic despre situaţia traficului la frontiere şi că zilele trecute, de pildă, timpul de aşteptare la graniţa româno-ungară a fost de până la două ore. Frontiera ungaro-română nu este singura unde formalităţile durează mai mult, pentru că este vorba despre o graniţă Schengen, aşa că trebuie verificate mai multe documente – a spus Adina Vălean. Totuşi, a subliniat ea, probleme nu sunt doar la graniţa româno-ungară, ci şi, de pildă, la frontierele Elveţiei sau ale Austriei.