Relansarea economiei UE prin stimularea investițiilor private
Comisia Europeană a lansat o nouă propunere pentru relansarea rapidă a economiilor europene puternic afectate de pandemia de coronavirus, prin stimularea investiţiilor private.
Laurențiu Văduva, 03.06.2020, 13:13
Bazat pe actualul Fond European pentru Investiții Strategice, noul Instrument de Sprijin pentru Solvabilitate a fost gândit să devină operațional chiar de anul acesta; va avea un buget iniţial de 31 de miliarde de euro şi urmăreşte atragerea a 300 de miliarde din sfera investiţiilor private; cu aceste fonduri vor fi recapitalizate companiile europene care în condiții normale sunt sănătoase, dar care acum sunt supuse riscului de insolvenţă, asigurându-li-se totodată un viitor mai curat, digital și rezilient.
În acest fel va fi protejată de fapt Piaţa Unică Europeană şi va fi întărită coeziunea la nivelul întregii Uniuni, intervenindu-se în special în statele membre cele mai afectate sau unde sprijinul naţional pentru insolvenţă este mai limitat.
Pe baza datelor corporate, Comisia estimează că numai în acest an ar fi nevoie de un volum de investiţii de cel puţin 720 de miliarde de euro pentru salvarea companiilor europene de insolvenţă. Iar necesarul injecţiilor de capital ar fi şi mai mare dacă măsurile de izolare vor fi prelungite sau în cazul unui al doilea val al pandemiei.
Este esenţial ca acest nou Instrument să devină operaţional anul acesta şi să funcţioneze la capacitatea maximă pe parcursul anului 2021. Aprobările pentru investiţii vor dura până la sfârşitul lui 2024, iar lansarea propriu-zisă a operaţiunilor se va extinde până la sfârşitul lui 2026; se preconizează ca 60% din operaţiunile de finanţare şi investiţii să fie aprobate până la sfârşitul anului 2022.
Noul Instrument de Sprijin pentru Solvabilitate va funcţiona pe baza garanţiilor oferite de Banca Europeană de Investiţii. Statele membre nu vor fi implicate în procesul decizional al Fondului European de Investiţii Strategice.
Comisia consolidează totodată programul de investiții InvestEU până la un nivel de 15,3 miliarde de euro, pentru a mobiliza astfel investiții private în proiecte din întreaga Uniune.
În cadrul acestu program, Comisia a propus şi un nou Mecanism de Investiții Strategice, pentru a atrage investiții de până la 150 de miliarde de euro, mulțumită unei contribuții de 15 miliarde din cadrul instrumentului Uniunea Europeană – noua generație, pentru a spori reziliența sectoarelor strategice, în special a celor legate de tranziția verde și digitală și de lanțurile valorice-cheie de pe piața internă.