Reguli noi pentru alegerile europarlamentare
Parlamentul European propune o listă transnațională de candidați pentru viitoarele alegeri europene. Este un sistem susținut de Franța și Germania, dar care are nevoie de susținerea tuturor statelor membre pentru a putea fi pus aplicare.
Mihaela Mihai, 12.05.2022, 08:10
Reuniți zilele trecute în ședință plenară la Strasbourg, parlamentarii europeni s-au pronunțat în favoarea reformării așa numitului Act electoral al Uniunii. Votul a fost strâns (323 pentru, 262 împotrivă și 48 abțineri), dar deschide calea unificării celor 27 de sisteme electorale din prezent, cu norme diferite stabilite de fiecare stat membru în parte, într-unul singur european.
Potrivit noului sistem propus de eurodeputați, la viitorul scrutin european, fiecare alegător ar dispune de două voturi: unul pentru candidații din circumscripțiile naționale și celălalt pentru a-i alege pe cei înscriși pe o listă separată, într-o circumscripție unică la nivelul Uniunii cu 28 de locuri suplimentare pe lângă cele 705 câte numără actualul Parlament European.
Le oferim prin această reformă mai multă vizibilitate partidelor politice europene. Ele vor avea misiunea de a întocmi această listă transnațională. În același timp vom avea dezbateri la nivel comunitar înaintea alegerilor europarlamentare. Pentru că vom avea 28 de candidați care își vor face campanie în întreaga Uniune, nu doar în țara lor de origine pe subiecte de interes național, spune Domenec Ruiz Devesa, raportor pe această temă al Parlamentului european.
Lista transnațională ar fi urma să fie deschisă de candidații fiecărei familii politice europene pentru președinția Comisiei.
Ce trebuie să facem noi acum. Trebuie să acționăm în așa fel încât vocea fiecărui cetățean european să fie auzită. Exact acest lucru face cel de-al doilea vot. Europenii pot spune ce fel de Europă vor, este de părere eurodeputatul Damian Boeselager.
Alte reforme propuse de legislativul comunitar prevăd ca alegerile europarlamentare să aibă loc întotdeauna pe 9 mai, Ziua Europei, stipulează dreptul de a candida pentru toți europenii de peste 18 ani, opțiunea votului prin corespondență, dar și acces egal la alegeri pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei cu dizabilități.
Ceea ce propunem noi este ca în Europa să fie existe în continuare alegeri libere și corecte, să fie garantate, ne dorim să sporim legitimitatea democratică a candidaților, să avem o campanie electorală corectă, transparentă care să asigure vizibilitate pentru toți candidații, a afirmat în plenul Parlamentului și vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova. Tot ea însă a atras atenția că reformele trebuie adoptate în acest an pentru a putea fi aplicate la scrutinul de peste doi ani.