Reformă în domeniul farmaceutic pentru medicamente mai accesibile și mai abordabile ca preț
Medicamente mai ieftine și acces mai rapid la tratamente de ultimă generație sunt două din prevederile propuse de Comisia Europeană în planul de reformă a industriei farmaceutice.
Mihaela Mihai, 02.05.2023, 08:09
Din capul locului trebuie spus că este cea mai amplă reformă propusă de Comisia Europeană în domeniul farmaceutic în ultimii 20 ani.
Am început acest proiect în urmă cu trei ani cu gândul de a face schimbările necesare în acest sector, de a face un pas către modernizare, ținând cont de lecțiile învățate în pandemie și de lumea de azi, mult mai complexă decât în urmă cu două decenii, a afirmat într-o conferință de presă la Bruxelles vicepreședintele executivului comunitar, Margaritis Schinas, a cărui misiune este de a promova stilul european de viață.
Reforma își propune să asigure înainte de toate un acces mai bun la medicamente inovatoare și la prețuri convenabile pentru pacienți și pentru sistemele naționale de sănătate.
În acest scop, companiile din domeniul farmaceutic vor primi stimulente astfel încât medicamentele să fie disponibile în toate statele membre și să dezvolte produse care să răspundă nevoilor medicale neacoperite în prezent.
Societățile care comercializează tratamente inovatoare vor beneficia de o perioadă de exclusivitate pe piață de 8 ani, iar în cazul bolilor rare, de 9 ani.
Comisia Euroeană ține să precizeze că toate aceste propuneri nu vor afecta sistemul de protecție a proprietății intelectuale, adică tot ce ține de brevete, mărci comerciale și drepturi de autor. În același timp vor fi menținute cele mai înalte standarde de calitate și siguranță în autorizarea medicamentelor.
Pandemia și valul de infecții respiratorii din această iarnă au arătat că pot apărea rapid probleme în aprovizionarea cu medicamente, iar reforma introduce noi cerințe de monitorizare a pieței atât pentru autoritățile naționale, cât și pentru Agenția Europeană a Medicamentului.
Va fi stabilită, la nivelul Uniunii, o listă a medicamentelor esențiale, iar vulnerabilitățile din lanțul de aprovizionare vor fi evaluate periodic. Comisia ar putea totodată cere constituirea unor stocuri pentru situații neprevăzute.
Nu putem avea cetățeni de primul rang și de rangul al doilea în ceea ce privește accesul la tratament în Uniunea Europeană, prin această reformă nu vrem să lăsăm pe nimeni în urmă, a ținut să precizeze comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.
Reforma este abia la început. Urmează ca propunerilesă fie transmise Parlamentului European și Consiliului, din care fac parte reprezentanții statelor membre .