Reconstrucţia Irakului, prioritate pentru UE
Uniunea Europeană va contribui la reconstrucția Irakului și la refacerea instituțiilor acestei țări care a fost puternic afectată de războiul cu Statul Islamic
Cătălin Gomboș, 21.02.2018, 11:13
Bruxellesul va dona 400 de milioane de euro, la care se vor adăuga contribuții individuale ale statelor membre, a declarat șefa diplomației europene, Federica Mogherini. Ea a participat, în Kuwait, la o conferință dedicată reconstrucției Irakului. Guvernul de la Baghdad estima, înaintea conferinței, că ar avea nevoie de aproximativ 88 de miliarde de dolari; statele și investitorii prezenți în Kuwait au promis 30 de miliarde de dolari, în principal sub formă de credite avantajoase și de investiții. Distrugerile cauzate de războiul cu Statul Islamic, în Irak, au fost uriașe. După ofensiva-fulger din vara lui 2014, gruparea controla aproximativ o treime din teritoriul țării și a durat mai mult de trei ani până când forțele loiale Baghdadului să reușească să elibereze toate localitățile ocupate. Unele dintre acestea – Tikrit, Ramadi, Fallujah sau Mosul – au fost în mare parte distruse în cursul luptelor. Milioane de persoane au fost forțate să fugă din calea violențelor și nu pot reveni, deocamdată, acasă, pentru că jihadiștii au lăsat în urma lor și capcane, mine artizanale care trebuie dezamorsate. În toate aceste domenii Baghdadul are nevoie de asistență.
Federica Mogherini: Vrem să consolidăm realizările irakienilor și să îi ajutăm să câștige pacea după ce au câștigat războiul împotriva Daesh. Asta înțelegem prin stabilizare. Vrem ca viața să revină în orașele și satele irakiene. Vrem să răspundem la nevoile irakienilor astfel încât reconstrucția să pornească de la o bază solidă. O treime dintre irakieni au urgent nevoie de asistență. Refugiații interni au nevoie de alimente și asistență medicală, copiii de profesori și o educație bună și știm că vor cu toții să se întoarcă la casele lor și să reînceapă o viață normală. Noi, europenii, am fost și continuăm să rămânem alături de irakieni. Împreună cu Organizația Națiunilor Unite, am asigurat electricitate, apă potabilă și medicamente în zonele eliberate. Am curățat de mine școli din Ramadi, astfel încât 6000 de elevi să își poată relua studiile, iar acum facem același lucru și în alte părți ale țării. Antrenăm forțele de securitate irakiene atât cu militarii noștri cât și prin intermediul unei misiuni europene civile, pentru ca populația să se poată baza pe o poliție profesionistă care să le garanteze siguranța și să le respecte drepturile fundamentale. Sunt în mod special mândră să spun că, pentru prima oară, activitatea în domeniul siguranței se concentrează și pe protejarea patrimoniului cultural.
Federica Mogherini a atras atenția că reconstrucția nu se limitează doar la repararea distrugerilor provocate de lupte. Bruxellesul își propune să ajute Irakul să își refacă instituțiile și sistemul educational, dar și să ajute la rezolvarea problemelor cu care încă se confruntă țara – corupția, tensiunile inter-etnice și inter-confesionale. Nu în ultimul rând, reconstrucția și refacerea societății trebuie să țină cont și de tineri, femei și șomeri – cu alte cuvinte, investițiile în infrastructură trebuie dublate de cele în resursă umană.