Recomandările Comisiei privind semestrul european pun accentul pe combaterea pandemiei
Pandemia de coronavirus a influențat și redactarea semestrului european, care stabilește cadrul pentru coordonarea politicilor economice ale statelor membre.
Cătălin Gomboș, 28.05.2020, 09:55
Recomandările din pachetul de primăvară vizează aspecte precum investițiile în sănătatea publică și în reziliența sectorului sănătății, menținerea ocupării forței de muncă prin scheme de sprijin pentru venit în beneficiul lucrătorilor afectați, investițiile în oameni și competențe, sprijinirea sectorului corporativ (în special a întreprinderilor mici și mijlocii) și luarea de măsuri împotriva planificării fiscale agresive și a spălării banilor., potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Recomandările urmăresc, în cazul fiecărei țări, două tipuri de obiective: pe termen scurt și pe termen mediu. În prima categorie intră reacția imediată din punct de vedere fiscal, economic și al politicilor sociale și privitoare la piața muncii; accentul în această etapă se pune pe chestiuni legate de sănătate. Obiectivele pe termen mediu privesc reformele și investițiile necesare pentru a relansa economiile ținând cont și de tranziția spre o economie verde și transformarea digitală.
Recomandările au trebuit, practice, regândite complet, în condițiile în care pandemia de coronavirus a schimbat lumea în doar trei luni, după cum observa vicepreședintele executiv pentru o economie în slujba cetățenilor, Valdis Dombrovskis:
Este aproape de neimaginat cât de mult s-a schimbat viața noastră de când am prezentat, în luna februarie, rapoartele de țară privind semestrul european. Aveam cea mai scăzută rată a șomajului într-un deceniu, cea mai mare rată de angajare din istorie și fiecare stat membru înregistra creștere economică. Trei luni mai târziu ne confruntăm cu o recesiune severă, care afectează fiecare țară din Europa și din lume.
Viteza și gradul de revenire a economiilor vor depinde de modul în care reușim să aducem virusul sub control și să relansăm activitățile economice în siguranță. Modul în care răspundem prin politică economică va conta, de asemenea, mult. Unor țări le va fi mai dificil să își revină decât altora. Provocările sunt diferite de la o ramură a economiei la la alta și de la o regiune la alta, dar inter-dependența economiilor noastre înseamnă că dinamica revenirii dintr-o țară va influența revenirea din alte țări, astfel încât avem nevoie de un răspuns specific pentru fiecare țară dar coordonat la nivel european. Asta încearcă să asigure acest pachet de primăvară al semestrului european.
Recomandările urmează să fie adoptate de Consiliu, iar Comisia le cere statelor membre să le pună în aplicare în timp util.