Recomandare privind vaccinarea în Consiliul European pentru sănătate
Autorităţile europene sunt tot mai preocupate de scăderea ratei de vaccinare în ţările membre şi atrag atenţia asupra pericolului reapariţiei unor boli eradicate de mult în Europa.
Daniela Coman, 10.12.2018, 10:30
Autorităţile europene sunt tot mai preocupate de scăderea ratei de vaccinare în ţările membre şi atrag atenţia asupra pericolului reapariţiei unor boli eradicate de mult în Europa. La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul UE pentru Sănătate a adoptat o recomandare privind întărirea cooperării în lupta contra bolilor ce pot fi evitate datorită vaccinării.
Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente, din punct de vedere al costurilor, în materie de sănătate publică. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare împotriva maladiilor contagioase, care uneori pot fi mortale. Datorită vaccinării pe scară largă a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate – arată Comisia Europeană, pe site-ul său, la capitolul Sănătate Publică.
În prezent, peste 100 de milioane de copii sunt vaccinați anual, la nivel mondial, evitându-se astfel peste 2,5 milioane de decese.
Un raport al Comisiei Europene, dat publicităţii acum două luni, atrăgea atenţia asupra nivelului tot mai redus de încredere a europenilor în vaccinuri. Acesta a dus, în ultimii ani, la scăderea ratelor de imunizare şi la creşterea riscului de epidemii. Astfel, în 2017, în cazul rujeolei, s-a înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri raportate la ultimii şapte ani, fapt ce arată efectul unei astfel de atitudini, după cum remarca Beate Hartinger-Klein, ministrul Sănătăţii din Austria, ţara care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE: În Europa, 37 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza rujeolei, în ultimul an, în timp ce 14 mii au contractat această boală. Am avut un schimb de bune practici, în cadrul Consiliului pentru Sănătate, cu scopul de a găsi resursele necesare vaccinării în ţările membre. În acelaşi timp, este foarte util să combatem un anumit gen de propagandă care se face, în special, în mediul online, împotriva vaccinării. Pe de altă parte, trebuie să luăm măsurile necesare pentru a-i convinge pe cetăţenii noştri de avantajele vaccinării. Vaccinurile au capacitatea de a extermina anumite boli, cum ar fi poliomielita și paralizia infantilă. Oamenii circulă foarte mult peste tot în lume, iar această libertate de mişcare reprezintă adesea un perciol de reapariție a anumitor boli grave, pe care le credeam definitiv eradicate în Europa. Consiliul trebuie să asigure furnizarea de vaccinuri, iar ţările membre trebuie să facă eforturi mai mari pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile.
În 15 ţări europene vaccinarea este obligatorie, însă diferă numărul de imunizări impuse prin lege, de la unul,în Belgia, la patru, în Grecia, Italia, Polonia sau 11 în Franţa. În România, vaccinarea nu este obligatorie, însă unele şcoli pot refuza înscrierea copiilor care nu au făcut toate vaccinurile din schema standard. Un proiect de lege, ce propune 8 vaccinuri obligatorii, stagnează în Parlament, de aproape doi ani, de teama că unele prevederi ar putea fi considerate neconstituţionale, şi anume cele care prevăd amenzi pentru părinţii ce refuză să-şi vaccineze copiii.