Reciclarea sticlelor din plastic
Comisia Europeană a decis să înregistreze inițiativa cetățenească europeană intitulată ReturnthePlastics (Returnarea Plasticului), care urmăreşte crearea, la nivelul Uniunii Europene, a unui sistem eficient, pentru reciclarea sticlelor din plastic.
Laurențiu Văduva, 31.08.2021, 09:30
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că deşeurile din plastic ne afectează viaţa şi sănătatea. Pe străzile oraşelor, pe câmpuri şi în păduri, pe plaje, în mări şi oceane se află sute de mii de tone de astfel de deşeuri, în special pet-uri, care au nevoie şi de 450 de ani pentru a se descompune. Peştii şi alte animale ajung să le consume şi astfel, microplasticul ajunge în farfuriile noastre. Studii ştiinţifice estimează că fiecare dintre noi înghite, în medie, 5 grame de microplastic pe săptămână, adică echivalentul unui card de credit. Recent, s-a găsit microplastic până şi în placenta umană! Este nevoie, aşadar, să rezolvăm rapid problema poluării cu materiale plastice, chiar de la sursă.
De aceea, organizatorii inițiativei europene ReturnthePlastics invită Comisia să prezinte o propunere pentru lansarea, la nivelul întregii Uniuni, a unui sistem de garanție-returnare pentru reciclarea sticlelor din plastic. Iniţiativa urmăreşte încurajarea tuturor statelor membre să facă în așa fel încât supermarketurile să instaleze distribuitoare pentru reciclarea sticlelor din plastic, iar întreprinderile producătoare de astfel de ambalaje să plătească o taxă pentru returnarea şi reciclarea acestora, în conformitate cu principiul poluatorul plătește.
Concret, iniţiativa Returntheplastics propune solicitarea unei garanţii de 15 eurocenți pentru fiecare sticlă de plastic achiziționată în Uniunea Europeană, bani care să fie returnați dacă sticla golită este adusă înapoi pentru reciclare. Returnarea sticlei și rambursarea garanției ar urma să se facă în automate instalate în supermarketuri.
S-a propus ca, până la Conferința privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow – care va avea loc în perioada 1-12 noiembrie 2021 -sistemul de reciclare să înceapă să se aplice inițial în 5 state membre, iar apoi şi în celelalte.
Comisia consideră că această inițiativă este admisibilă din punct de vedere juridic. În urma înregistrării iniţiativei, organizatorii pot începe acum colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an, această iniţiativă primește un milion de declarații de susținere din cel puțin 7 state membre, Comisia poate decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă și va trebui să își argumenteze decizia.
Inițiativa cetățenească europeană a fost introdusă odată cu Tratatul de la Lisabona, ca instrument prin care cetățenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru a Uniunii Europene. Acest tip de inițiativă a fost lansat în mod oficial în aprilie 2012.
Organizatorii iniţiativei Returntheplastics speră să devină o mișcare globală de schimbare a atitudinii față de plastic, astfel încât să fie combătută poluarea cu acest tip de materiale.