Recesiunea cauzată de pandemie va fi mai severă decât se estima
Recesiunea provocată de pandemia de coronavirus va fi mai severă decât se estima anterior, avertizează Comisia Europeană.
Cătălin Gomboș, 10.07.2020, 10:00
Previziunile economice de vară arată o scădere a PIB-ului cu aproximativ 1% mai mari decât se prognozase în primăvară. Potrivit unui comunicat al Comisiei, economia era deja afectată de pandemie în primul trimestru al anului, chiar dacă restricțiile impuse de statele membre au început să se extindă doar în luna martie. Perioadele de perturbări s-au prelungit, însă, iar estimările s-au modificat și din cauza faptului că eliminarea restricțiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decât se prognozase în primăvară. Din aceste motive, se estimează că economia s-a contractat în al doilea trimestru mai mult decât în primul.
Impactul ar fi putut fi, însă, și mai mare dacă nu s-ar fi luat o serie de măsuri menite să susțină economia și piața muncii. Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni:
În primul rând, pandemia a lovit economia europeană mai puternic decât se anticipa anterior, chiar dacă acum începe o revenire prudentă. În zona euro se estimează că PIB-ul va scădea cu 8,7% anul acesta și va crește cu 6,1% în 2021.
Pentru UE ca întreg, prognoza este de contractare cu 8,3% anul acesta și creștere de 5,8% în 2021. Contractarea în 2020 va fi, așadar, cu 1% mai mare decât se estima în primăvară, iar creșterea în 2021 va fi ceva mai puțin robustă decât se prognozase. În al doilea rând, măsuri rapide și decisive au împiedicat o criză mai mare pe piața europeană a muncii. Slujbele au fost păstrate prin diverse măsuri, dar succesul acestor măsuri va depinde de pasul revenirii. În al treilea rând, vedem diferențe crescânde între țări.
Deși am fost afectați de un șoc comun, acesta a avut impacturi diferite asupra statelor membre. Riscul unei divergențe tot mai mari ne-a determinat să propunem un plan de redresare comun.
Acest risc pare să se materializeze și acesta e argumentul pentru a adopta pachetul de redresare NextGenerationEU, un argument mai puternic decât niciodată. În al patrulea rând, ne așteptăm ca inflația să rămână stabilă anul acesta și să crească puțin către sfârșitul orizontului de prognoză. În al cincilea rând, nivelul de incertitudine rămâne ridicat iar riscul e ca prognoza să devină și mai rea.
Cea mai mare incertitudine este legată de un al doilea val al pandemiei, întrucât în acest moment nu se știe nici cât de mare va fi, nici când ar putea veni – până acum se vorbea de mijlocul spre sfârșitul toamnei, dar există semnale că UE s-ar putea confrunta cu el mai devreme. Există, însă, și motive de optimism moderat, întrucât datele preliminare pentru lunile mai și iunie arată că perioada cea mai grea a trecut, astfel încât măsurile din pachetul de redresare ar putea avea efecte vizibile în a doua jumătate a acestui an.