Reacţii europene la anunţul SUA privind mărirea taxelor pe oţel şi aluminiu
Măsurile protecţioniste anunţate de preşedintele american, Donald Trump, care a mărit taxele la importul de aluminiu şi oţel, îngrijorează Europa.
Daniela Coman, 12.03.2018, 12:47
Preşedintele american, Donald Trump, a semnat, în final, ordonanţa prin care impune taxe vamale suplimentare de 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, aşa cum anunţase la începutul lunii. În încercarea de a-şi motiva decizia, el susţine că Statele Unite ar fi victima „unei pieţe de schimb nedrepte” şi că măsura va ajuta industria americană.
Taxele suplimentare – care intră în vigoare peste 15 zile – le sunt impuse tuturor ţărilor lumii, inclusiv celor din Uniunea Europeană, doar Canada şi Mexicul fiind scutite.
Decizia protecţionistă a americanilor riscă să provoace turbulenţe în Organizaţia Mondială a Comerţului, pentru că va determina şi alte state să răspundă cu măsuri similare, a avertizat comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malstrom: „Avem motive serioase de îngrijorare. Nu putem înţelege cum Uniunea Europeană poate să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii interne a Statelor Unite. Această măsură luată de preşedintele Trump pune în pericol mii de locuri de muncă în Europa, deci trebuie să dăm un răspuns ferm şi echilibrat. Am discutat despre această situaţie în Colegiul Comisarilor şi am ajuns la concluzia că va trebui să ne protejăm industria prin măsuri echilibrate şi prin garanţii. Am discutat cu diferiţi parteneri din întreaga lume, afectaţi şi ei de măsurile Statelor Unite, pentru a ne putea coordona mai bine eforturile. Decizia americanilor nu este în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, iar Uniunea Europeană poate riposta simetric, dacă nu primeşte compensaţii din partea Statelor Unite, în cel mult 90 de zile. Suntem pregătiţi să impunem propriile măsuri de siguranţă”.
„Nu vom sta fără să facem nimic, în timp ce industria noastră este lovită cu măsuri injuste, care pun în pericol mii de locuri de muncă europene”, a declarat şi preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, într-un comunicat. Surse de la Bruxelles, citate de presa europeană, susţin că Uniunea ar putea decide, la rândul său, majorări de taxe la importul de produse americane, între care unele agro-alimentare, dar şi la motocicletele Harley Davindson, articolele de îmbrăcăminte Levis sau unele mărci de whisky.
Tarifele introduse de administraţia de la Washington vor afecta cel mai mult companiile germane. Cancelarul Angela Merkel a avertizat că nimeni nu ar putea câştiga „această cursă până la capăt” şi că tarifele riscă să „ne afecteze pe toţi”. În convorbirea telefonică avută imediat după ce Trump a semnat ordonanţa de mărire a taxelor, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a spus că toată lumea are de pierdut din acest război comercial şi că statele aliate, precum cele europene, nu ar trebui tratate în acest fel.
O altă ţară care europeană care va avea de suferit de pe urma acestei situaţii este Olanda, al cărei prim-ministru, Mark Rutte, a avertizat că este gata să ia „contramăsuri”.