Reacţia UE la evenimentele din Belarus
Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus din cauza suspiciunilor de fraudare a acestora și cere reluarea procesului electoral. Bruxellesul a denunțat, totodată, violența forțelor de ordine ale Minskului.
Cătălin Gomboș, 03.09.2020, 09:24
Alexandr Lukașenko a fost proclamat câștigător cu un scor zdrobitor – 80% din voturi – al alegerilor prezidențiale din 9 august. Chiar dacă guvernul a făcut tot ceea ce a putut pentru a se asigura că opoziția nu va avea șanse să câștige scrutinul – cei mai bine cotați politicieni anti-Lukașenko au fost împiedicați să candideze – rezultatul a fost considerat a fi neverosimil și imediat după închiderea urnelor au izbucnit proteste.
Forțele de ordine au intervenit dur împotriva manifestanților și cel puțin 4 au fost uciși, câteva sute răniți și aproape 7 mii arestați. Reacția autorităților a fost criticată ferm în capitalele occidentale, iar Uniunea Europeană și-a exprimat solidaritatea cu protestatarii și a anunțat că nu recunoaște rezultatele alegerilor și cere reluarea acestora.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Populația Belaruslui vrea schimbare și o vrea acum. Suntem impresionați de curajul pe care l-au arătat oamenii din Belarus. De la alegerile prezidențiale, belarușii au ieșit în stradă într-un număr fără precedent. Ei cer eliberarea tuturor prizonierilor reținuți în mod ilegal, trimiterea în judecată a celor care se fac vinovați de brutalitatea poliției, vor libertatea de exprimare și de întrunire și vor democrație și noi alegeri prezidențiale întrucât cele care au avut loc nu au fost nici corecte, nici libere. Le-am dat, astăzi, trei mesaje clare.
În primul rând, suntem alături de belarușii care își doresc libertăți fundamentale și democrație. În al doilea rând, îi vom sancționa pe toți cei care sunt vinovați pentru represiune și falsificarea rezultatelor alegerilor. Oamenii din Belarus au ieșit pașnic în stradă, iar autoritățile au răspuns violent, ceea ce nu poate fi acceptat. În al treilea rând, suntem gata să oferim asistență pentru o tranziție democratică pașnică în Belarus.
După mai multe reuniuni, miniștrii europeni de externe au anunțat, la sfârșitul lunii august, că într-o primă etapă iau în calcul sancționarea a aproximativ 20 de oficiali din Belarus. De altfel, Bruxellesul a sancționat și anterior derapajele anti-democratice ale Belarusului și dispariția a 4 critici ai regimului la sfârșitul anilor ’90. Mai mulți oficiali au primit interdicții de călătorie în UE, unele fonduri ale Minskului au fost înghețate și s-a impus și un embargo pe exporturile de armament către Belarus. Restricțiile care vizau 170 de companii și indivizi au fost suspendate în 2016, dar celelalte au rămas în vigoare.