Reacţia UE după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi
Comunitatea internaţională speră ca ancheta cu privire la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale din Istanbul să se încheie cât mai curând posibil.
Arina Petrovici-Matei, 31.10.2018, 09:48
Comunitatea internaţională speră ca ancheta cu privire la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale din Istanbul să se încheie cât mai curând posibil. Între timp, eventualitatea impunerii de sancţiuni Arabiei Saudite apare tot mai des în discuţie. Iar cea mai spinoasă problemă pare a fi suspendarea vânzărilor de armament către regimul de la Riad.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au convenit asupra necesităţii unei poziţii coordonate la nivel european cu privire la impunerea de eventuale sancţiuni Arabiei Saudite. În vreme ce liderul francez consideră demagogică ideea de a suspenda livrările de arme către Riad, cancelarul german a anunţat că ţara sa le sistează şi a cerut o poziţie europeană comună în cazul Khashoggi. De partea cealaltă a Oceanului, preşedintele american Donald Trump este mai degrabă nehotărât: şi-a manifestat în mai multe rânduri dorinţa ca acest caz să fie elucidat, dar a subliniat şi rolul Arabiei Saudite ca aliat împotriva Iranului şi a militanţilor islamişti. Nu în ultimul rând, Trump subliniază că Riadul este unul dintre cei mai importanţi clienţi ai Statelor Unite în ce priveşte achiziţia de armament.
Între timp, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a salutat unitatea de care eurodeputaţii au dat dovadă în cererea lor pentru o anchetă transparentă şi pedepsirea responsabililor pentru asasinat, dar şi în apărarea libertăţii de exprimare şi a drepturilor omului oriunde în lume:
Noi toţi trebuie să monitorizăm evoluţia situaţiei în următoarele zile; să sperăm că nu va fi vorba de următoarele săptămâni. Şi acest lucru – dincolo de orice altă măsură pe care noi, la nivelul Uniunii Europene am putea să o luăm în urma paşilor pe care îi va face Arabia Saudită pentru a stabili adevărul şi a aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili. Cum am mai spus – justiţie şi nu răzbunare. Libertatea de exprimare se află în centrul valorilor noastre şi va continua să fie baza politicii noastre externe. Şi considerăm că interesul naţional nu poate constitui niciodată, dar niciodată o justificare pentru a îngenunchea libertatea de exprimare. Dimpotrivă, când drepturile fundamentale ale omului sunt violate, ţările noastre devin mai slabe şi cred că aceasta este vocea care trebuie să se audă în acest moment istoric din Uniunea Europeană şi din acest Parlament.
Jamal Khashoggi, un critic vocal al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi editorialist al cotidianului american Washington Post, a dispărut în 2 octombrie, în timpul unei vizite la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul. În urma dovezilor prezentate de autorităţile turce, Riadul a recunoscut, în cele din urmă, că a fost vorba de o crimă cu premeditare. Autorităţile saudite au arestat săptămâna trecută 18 persoane, dar au respins cererea de extrădare a acestora formulată de Ankara. La mai mult de trei săptămâni după această crimă, anchetatorii turci încearcă să găsească trupul lui Jamal Khashoggi.