Reacția europeană la alegerile din SUA
Victoria lui Joe Biden a fost salutată în Europa ca o șansă de relansare a relațiilor americano-europene.
Cătălin Gomboș, 12.11.2020, 09:44
Parteneriatul trans-atlantic a cunoscut o serie de asperități în perioada administrației Trump din cauza stilului mai abrupt al președintelui american, care nu a fost străin de comentarii controversate, de natură să îi ofenseze pe unii dintre liderii europeni. Schimbarea echipei de la Casa Albă a fost văzută, încă dinainte de alegeri, drept o șansă pentru relansarea relațiilor, iar o parte dintre liderii europeni s-au grăbit să îl felicite pe Joe Biden pentru victorie imediat ce aceasta a devenit clară, fără să mai aștepte și rezultatele oficiale ale alegerilor de peste Ocean.
Printre primii lideri care au salutat victoria lui Biden au fost președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul german, Angela Merkel, în timp ce la celălalt pol s-a aflat premierul ungar, Viktor Orban, un susținător fervent al lui Donald Trump și, totodată, ținta a numeroase critici ale colegilor săi europeni pentru derapaje comise de guvernarea sa. Poziția Comisiei a reflectat-o pe cea a lui Macron și Merkel.
Președintele Ursula von der Leyen:
Uniunea Europeană și Statele Unite sunt prieteni și aliați, iar cetățenii noștri au legături profunde. De aceea alegerea președintelui Statelor Unite este importantă și de această parte a Atlanticului. Am urmărit, cu toții cu atenție procesul electoral și este clar acum că al 46-lea președinte ales este Joe Biden. Îl felicit pe el și pe vicepreședintele Kamala Harris pentru victoria lor.Împreună, am construit un parteneriat fără precedent, cu rădăcini în istoria noastră comună și în valorile pe care le împărtășim, cele ale democrației, libertății, statul de drept, respect pentru drepturile omului, justiției sociale și economiei de piață. Acest parteneriat a stat decenii întregi la baza ordinii internaționale liberale bazate pe reguli și rămâne un pilon de stabilitate, securitate și prosperitate pe ambele maluri ale Atlanticului.Pe măsură ce lumea continuă să se schimbe și apar noi provocări și oportunități, parteneriatul nostru înnoit va fi deosebit de important.
Șeful diplomației europene, Josep Borell, a fost chiar și mai explicit decât comunicatul oficial al Comisiei. Într-o postare online, a recunoscut tensiunile americano-europene din ultimii 4 ani și a salutat șansa de a lucru din nou cu un președinte american care nu ne consideră adversari.