Rasismul: o problemă și în UE
Protestele I can't breathe, generate de moartea afro-americanului George Floyd în timp ce un polițist îl apăsa cu genunchiul pe gât deși striga că nu mai poate respira, au readus în atenție și problema rasismului în Europa.
Cătălin Gomboș, 10.06.2020, 13:30
Parisul, Bruxellesul și Berlinul sunt printre capitalele europene în care au avut loc manifestații împotriva rasismului. Acestea au reprezentat, inițial, reacții la evoluțiile din Statele Unite, unde după moartea lui George Floyd a avut loc un val de proteste. Unele dintre acestea au fost marcate de violențe, iar poliției i s-a reproșat că ar fi folosit excesiv forța. Europa se confruntă, însă, și ea cu probleme legate de rasism, iar Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale chiar le-a cerut statelor membre UE să își intensifice eforturile pentru a le combate. Nimeni nu trebuie să fie luat la ochi doar pentru culoarea pielii sale, a atras atenția directorul Agenției, Michael O’Flaherty, care a adăugat că rasismul și discriminarea rasială nu își au locul în secolul 21 și trebuie făcute eforturi conjugate pentru eliminarea practicilor rasiste din Europa.
Un raport realizat de Agenție și intitulate A fi negru în UE arată că, la nivel european, rasismul reprezintă o problemă serioasă și s-au înregistrat numeroase cazuri de hărțuire și violență din cauza culorii pielii. Astfel aproape o treime dintre europenii de origine africană au fost hărțuiți în cei cinci ani de dinainte de publicarea raportului și 20% în precedente 12 luni. Nivelul de hărțuire diferă, însă, mult de la un stat membru la altul, astfel încât în vreme ce în Malta și Marea Britanie (care încă făcea parte din UE la momentul realizării studiului) numărul procentul celor hărțuiți era de 20, respectiv, 21%, în Finlanda se ridica la 63%.
Hărțuirea i-a vizat, în general, pe cei tineri, și a mers de la gesturi și comentarii ofensatoare la amenințări cu violența. Astfel de amenințări au fost, uneori, duse la îndeplinire, inclusiv de către polițiști: 5% dintre respondenți afirmă că au fost agresați din cauza culorii pielii. Din nou există diferențe de la o țară europeană la alta: în vreme ce în Finlanda, Austria și Luxemburg s-a înregistrat o incidență relativ ridicată, de 14, 13 și respectiv 11%, Portugalia și Marea Britanie s-au numărat printre țările cele mai tolerante, dar și acolo 2, respectiv 3% dintre respondenți au spus că au fost ținta unor acte de violență. Cei care au purtat în public elemente de vestimentație tradițională sau religioasă au fost de două ori mai expuși la violențe.
În ceea ce îi privește pe agresori, în 61% era vorba de membri ai majorității albe care nu cunoscuseră victimele anterior, iar în restul cazurilor atacurile au fost lansate de membri ai altor minorități. Într-un caz din zece, agresorul a fost polițist, se mai arată în raportul Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale.