Raportul MCV – România a regresat semnificativ în ultimul an
România a înregistrat regrese semnificative în ceea ce privește reforma justiției și lupta împotriva corupției, se arată în cel mai recent raport din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Cătălin Gomboș, 15.11.2018, 09:50
România a înregistrat regrese semnificative în ceea ce privește reforma justiției și lupta împotriva corupției, se arată în cel mai recent raport din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Bulgaria, pe de altă parte, a făcut progrese, astfel încât există șanse ca procesul MCV pentru această țară să fie încheiat înainte de sfârșitul mandatului actualei Comisii.
Raportul MCV constată că România a regresat semnificativ în ultimul an, astfel încât Comisia Europeană a adăugat încă opt recomandări la cele 12 care fuseseră făcute la începutul anului 2017. Recomandările din ianuarie 2017 au fost făcute în scopul atingerii obiectivului fixat de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, de a încheia procesul MCV până la sfârșitul mandatului său și al Comisiei pe care o conduce. Bulgaria primise 17 recomandări însă a reușit să implementeze total sau parțial unele dintre ele. Comisia se așteaptă ca progresele Sofiei să continue în același ritm, astfel încât termenul țintă stabilit de Jean Claude Juncker să poată fi respectat. Dincolo de obiectivul specific al MCV, privitor la justiție, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a observat că, pentru ambele țări, mass-media și societatea civilă sunt esențiale pentru orice democrație europeană și trebuie să poată funcționa independent, fără a se exercita presiuni asupra lor, mai ales că ele pot avea un impact asupra reformei în justiție și luptei împotriva corupției.
Frans Timmermans s-a referit și la cazul specific al României: Deși au fost făcuți unii pași pentru a implementa recomandările din ianuarie 2017, evoluțiile din ultimele 12 luni din păcate au pus sub semnul întrebării și, în unele cazuri, chiar au dus la un revers al progreselor din ultimii 10 ani. După cum știți, în rapoartele noastre anterioare am aruncat și o privire asupra ultimilor 10 ani și în acei zece ani au fost făcute progrese remarcabile așa că faptul că vedem acum un regres este foarte, foarte întristător. Aceasta este în mod specific valabil în ceea ce privește modificările la legile justiției, presiunea asupra independenței sistemului judiciar în general și presiunea asupra Direcției Naționale Anticorupție în special. De aceea adăugăm opt recomandări suplimentare care trebuie implementate imediat. Aceste măsuri sunt esențiale pentru a readuce procesul de reformă pe drumul cel bun și a relua parcursul către finalizarea procesului MCV. O să vă dau niște exemple: îi cerem României să suspende imediat implementarea legilor justiției și a ordonanțelor de urgență, iar acest lucru este în completă concordanță cu ce i-am transmis, deja, guvernului român, inclusiv într-o scrisoare pe care am trimis-o recent și este în concordanță cu recomandările pe care le-au primit de la Comisia de la Veneția, GRECO și Consiliul Europei. Trebuie așadar să revizuiască aceste legi și ordonanțe și să țină cont de recomandările noastre, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cerem suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și de suspendare a procurorilor de rang înalt și relansarea procesului de numire a unui procurer-șef DNA și cerem înghețarea intrării în vigoare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală.
Frans Timmermans a amintit, în context, că Mecanismul de Cooperare și verificare este legat de un angajament pe care și l-au asumat România și Bulgaria pentru a fi admise în Uniunea Europeană în condițiile în care existau slăbiciuni cu privire la lupta împotriva corupției și reforma în justiție iar, în cazul Bulgariei, și în ceea ce privește crima organizată.