Raportul din 2024 privind starea uniunii energetice
Jumătate din producția de energie electrică din acest an a Uniunii Europene a provenit din surse regenerabile, reiese dintr-un raport publicat, ieri, de Comisie. În plus, Uniunea a reușit să reducă la doar 18% dependența de gazul rusesc, iar consumul comunitar a scăzut semnificativ pe fondul măsurilor de eficientizare.
Gabriela Mitrovici, 13.09.2024, 09:56
Ponderea gazelor rusești în importurile Uniunii Europene a scăzut de la 45% în 2021 la 18% în iunie 2024, în timp ce importurile de la parteneri de încredere, precum Norvegia și SUA au crescut. În perioada august 2022-mai 2024 s-a redus cererea de gaze cu 138 de miliarde de metri cubi, iar Uniunea și-a atins obiectivul de stocare a gazelor, de 90% pe timp de iarnă, la 19 august, cu mult înainte de termenul de 1 noiembrie.
Prețurile la energie sunt mai stabile și rămân cu mult sub nivelurile de vârf ale crizei energetice din 2022, iar emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii au scăzut cu 32,5% între 1990 și 2022.
Comisia Europeană le-a cerut guvernelor statelor membre ale Uniunii care nu i-au trimis încă versiunea finală a planurilor lor energetice și climatice, să facă acest lucru cât mai curând posibil, insistând că aceste planuri reprezintă un pas cheie în obiectivul blocului comunitar de a atinge ținta reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră fixată pentru anul 2030. Dintre cele 27 de state membre, numai 10 au trimis Comisiei aceste planuri, iar România nu se află printre ele.
Potrivit raportului prezentat, analiza proiectelor de planuri energetice și climatice prezentate Bruxelles-ului până în prezent relevă faptul că măsurile propuse sunt încă insuficiente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în anul 2030 față de nivelul anului 1990. Concret, analiza efectuată de Comisia Europeană estimează că implementarea proiectelor primite ar conduce la o scădere a emisiilor de CO2 cu 51% până la sfîrșitul acestui deceniu, așadar cu 4% mai puțin decât ar trebui.
ONU, care va organiza următoarea sa conferință COP29 privind clima în Azerbaidjan în noiembrie, a insistat adesea asupra faptului că guvernele din întreaga lume trebuie să-și îmbunătățească planurile de combatere a schimbărilor climatice, întrucât previziunile actuale nu vor permite atingerea obiectivului ca la finalul acestui secol temperaturile să nu crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de epoca preindustrială.