Raportul anual privind starea climei în Europa
Europa se încălzeşte de două ori mai repede decât restul continentelor, iar anul 2023 a fost cel mai cald din istorie, arată Serviciul European "Copernicus" pentru Schimbări Climatice şi Organizaţia Naţiunilor Unite.
Luminița Voinea, 24.04.2024, 10:14
Raportul anual privind starea climei în Europa este unul îngrijorător. Bazându-se pe date și analize științifice, raportul prezintă tendința alarmantă continuă de creștere a temperaturilor și de accentuare a impactului schimbărilor climatice în întreaga Europă.
2023 a fost anul cel mai cald din istoria Europei. Locuitorii au fost afectați de creșterea bruscă a numărului de zile cu stres termic extrem și a valurilor de căldură. Temperaturile ridicate au produs fenomene meteorologice extreme, precum inundații și incendii forestiere.
De asemenea, temperatura oceanelor din jurul Europei a atins şi ea un nivel record. Temperatura medie la suprafața mării în Europa a fost cea mai ridicată din istorie.
Un alt semnal de alarmă este faptul că gheţarii din Alpi au pierdut în ultimii doi ani 10% din volum.
Valurile de căldură au afectat 41% din jumătatea sudică a continentului, iar mortalitatea din cauza căldurii a crescut cu 30% în ultimii 20 de ani şi cu 94% în zonele critice monitorizate.
În 2023, în Europa s-au înregistrat precipitaţii cu 7% mai abundente decât mediile anuale. Însă aceste precipitaţii nu au redus seceta, pentru că s-au manifestat sub formă de căderi masive, dar rare de apă, iar umiditatea nu a fost absorbită de sol îndeajuns.
Raportul subliniază, de asemenea, impactul schimbărilor climatice asupra Europei și a societăților noastre în 2023.
Potrivit informaţiilor din baza internaţională de date privind dezastrele, inundaţiile au afectat 1,6 milioane de oameni şi au provocat 81% din pierderile economice generate de efectele schimbării climei.
În total, pierderile economice au fost estimate la aproape 13,5 miliarde de euro.
Aceste date îngrijorătoare subliniază încă o dată necesitatea ca Europa să devină neutră din punct de vedere climatic și să accelereze tranziția noastră către o energie curată, precum și adoptarea de măsuri cu privire la sursele regenerabile de energie și la eficiența energetică.