Raport: Politica de Coeziune şi investiţiile publice din UE
2024 marchează 20 de ani de când Uniunea Europeană a salutat noile state membre în cea mai mare rundă de extindere de până acum. În această perioadă, PIB-ul mediu pe cap de locuitor al ţărilor membre care au aderat de atunci a crescut de la 52 la aproape 80% din media Uniunii. Decalajul faţă de restul blocului comunitar s-a redus la jumătate. Iar rata şomajului în aceste state membre a scăzut de la o medie de 13 procente la 4.
Arina Petrovici-Matei, 04.04.2024, 11:36
Politica de Coeziune îşi îndeplineşte misiunea de a reduce disparităţile economice, sociale şi teritoriale din întreaga Uniune Europeană, consolidând piaţa unică şi garantând că Uniunea continuă să investească în capitalul uman şi în dezvoltarea durabilă.
„Exploatarea întregului potenţial al fiecărei regiuni consolidează competitivitatea şi rezilienţa Uniunii în ansamblu”, se precizează într-un comunicat dat publicităţii la Bruxelles, cu prilejul prezentării celui mai recent raport, al nouălea, privind coeziunea.
Potrivit sursei, finanţarea Politicii de Coeziune între 2014 şi 2020 a sprijinit, până la sfârşitul anului 2022, peste 4,4 milioane de întreprinderi, a creat 370.000 de locuri de muncă în aceste întreprinderi şi a constituit aproximativ 13% din totalul investiţiilor publice din Uniunea Europeană, ajungând la 51 de procente pentru statele membre mai puţin dezvoltate.
Comisia Europeană subliniază că Politica de Coeziune este un motor important al dezvoltării durabile şi al creşterii economice, iar pe termen lung se preconizează că fiecare euro investit prin acest program se va tripla până în 2043, echivalentul unei rate anuale de rentabilitate de aproximativ 4%.
Cu un buget de 392 de miliarde de euro, programele de finanţare ale Politicii de Coeziune pentru perioada 2021-2027 vor continua să investească în competitivitatea Europei, în tranziţia verde şi în cea digitală, în capitalul uman şi în incluziunea socială, precum şi în conectivitatea fizică şi digitală, consolidând în acelaşi timp implicarea cetăţenilor. În contextul deficitului persistent de forţă de muncă, Politica de Coeziune va continua să abordeze aspecte precum şomajul în rândul tinerilor şi învăţarea pe tot parcursul vieţii.
Peste 100 de miliarde de euro sunt programate pentru a sprijini acţiunile ecologice prin proiecte axate pe infrastructura de energie din surse regenerabile, eficienţa energetică, reţelele de transport durabile şi iniţiativele de conservare a naturii. De asemenea, politica va acorda prioritate cercetării şi inovării, permiţând regiunilor să dezvolte tehnologii ecologice.