Raport incendii forestiere: România este cea mai afectată din UE
România a fost anul trecut țara cea mai afectată de incendiile forestiere din Uniunea Europeană.
Gabriela Mitrovici, 03.11.2021, 08:08
După cel mai nefast an de până acum, care a fost 2019, și în 2020 incendiile au distrus aproximativ 340 000 de hectare de teren natural în Europa.
Din raportul pe 2020 despre incendiile forestiere reiese că România a fost țara cea mai afectată, urmată de Portugalia, Spania și Italia. Aproape 40% din suprafața distrusă de foc anul trecut a fost din zone protejate Natura 2000.
În prima jumătate a anului 2020 au fost foarte multe incendii de vegetație. Acestea au izbucnit iarna în regiunea Deltei Dunării și în Pirinei, iar în primăvară în principal în regiunea Balcanilor. În timpul verii și al toamnei, cele mai afectate au fost țările mediteraneene, în special Spania și Portugalia, care au înregistrat cele mai mari incendii din UE în 2020.
Situația este și mai gravă în sezonul incendiilor forestiere din 2021. Până la momentul publicării acestui raport, arseseră aproape 0,5 milioane ha, 61 % dintre acestea fiind păduri a căror regenerare va dura mulți ani. Aproximativ un sfert dintre zonele care au ars în Europa se aflau în interiorul siturilor Natura 2000, rezervoarele de biodiversitate ale Uniunii. UE și-a întărit în acest an capacitatea de a asista țările în actualul sezon al incendiilor, capacitate care a fost deja utilizată pe scară largă pentru incendiile de mari proporții care au afectat regiunea mediteraneeană în vara aceasta.
De la an la an, schimbările climatice sunt și ele tot mai prezente. O tendință de creștere ușor de remarcat indică niveluri mai ridicate ale pericolului de incendii, sezoane mai lungi ale incendiilor și incendii de mari proporții și violente, cu propagare rapidă, în fața cărora mijloacele tradiționale de stingere sunt ineficiente. Anul acesta, aproximativ 130 000 ha arseseră deja până la sfârșitul lunii iunie, moment care marchează debutul tradițional al sezonului incendiilor. Peste nouă din 10 incendii din UE sunt provocate de acțiuni umane. De aceea, pentru prevenirea dezastrelor, este esențial ca oamenii să fie sensibilizați în acest sens și să se organizeze campanii educative cu privire la riscul de incendiu.