Punerea în aplicare a Directivei transfrontaliere în domeniul sănătății
Parlamentul European solicită Comisiei să analizeze posibilitatea de a extinde scopul directivei privind asistența medicală transfrontalieră, pentru a include programe de vaccinare.
Gabriela Mitrovici, 15.02.2019, 11:24
Parlamentul European solicită Comisiei să analizeze posibilitatea de a extinde scopul directivei privind asistența medicală transfrontalieră, pentru a include programe de vaccinare. Parlamentarii europeni mai cer statelor membre să transpună corect directiva pentru a asigura asistență medicală de înaltă calitate și accesibilă pentru pacienți.
Parlamentarii europeni au analizat, în această săptămână, la Strasbourg, stadiul implementării directivei privind asistenţa medicală transfrontalieră. Scopul principal al acestei directive este de a crea un cadru și un set de drepturi ale Uniunii pentru a asigura accesul cetățenilor europeni la asistență medicală în străinătate, cu intenția de a facilita o cooperare mai strânsă între o serie de domenii ale medicinii și asistenței medicale, cum ar fi e-sănătatea și tratamentul bolilor rare.
Raportorul Ivo Belet a subliniat că din păcate majoritatea pacienţilor nu-şi cunoscut drepturile şi nici nu ştiu de unde să solicite informaţii. Din acest motiv, Ivo Belet consideră necesară înfiinţarea unui portal unic în care pacienţii să găsească uşor toate informaţiile de care au nevoie despre asistenţa medicală, rambursarea costurilor şi toate celelalte chestiuni care-i interesează.
În aceeaşi dezbatere, europarlamentarul român Cristian Buşoi s-a referit la obstacolele pe care le pun diverse state în aplicarea acestei directive: Acest cadru legislativ care le permite pacienţilor să beneficieze, în anumite condiţii, de rambursare de servicii medicale în orice stat membru este una dintre realizările foarte practice şi foarte importante ale Uniunii Europene în beneficiul pacienţilor. Contrar obiectivelor directivei unele statele membre au adoptat măsuri administrative ce blochează substanţial asistenţa medicală transfrontalieră, cum ar fi limitările privind rambursarea sau cerinţele de autorizare prealabilă, unele nejustificat de complicate. În plus, un număr mare de pacienţi europeni nu ştiu de drepturile pe care le conferă această directivă. Întrucât sănătatea este un drept fundamental din Carta Drepturilor Europene, solicit Comisiei Europene să se asigure că statele membre implementează în mod corect această directivă.
La finalul dezbaterilor, Parlamentul European a solicitat statelor membre să transpună corect directiva pentru a asigura asistență medicală de înaltă calitate și accesibilă pentru pacienți, în deplină conformitate cu termenele de punere în aplicare prevăzute în legislație. Legislativul de la Strasbourg recunoaște că se pot aduce îmbunătățiri specifice în ceea ce privește accesul la medicamentele prescrise și continuitatea tratamentului. Solicită, de asemenea, Comisiei să analizeze posibilitatea de a extinde scopul directivei pentru a include programe de vaccinare.
Parlamentul reamintește, de asemenea, statelor membre că orice limitare privind aplicarea directivei, cum ar fi cerințele de autorizare prealabilă sau limitările privind rambursarea, ar trebui să fie necesară și proporțională și să nu dea naștere unei discriminări arbitrare sau sociale, să nu creeze obstacole nejustificate în calea liberei circulații a pacienților și a serviciilor și nici o sarcină excesivă pentru sistemele naționale de sănătate publică.