Provocările viitoare ale unor noi forme de muncă, bazate pe digitalizarea industriei europene
Miniștrii muncii din statele membre ale Uniunii Eropene s-au reunit, săptămâna trecută, la Viena, cu reprezentații Comisiei Europene și alți actori implicați în ocuparea forței de muncă și stabilirea politicilor sociale
Mihaela Mihai, 24.07.2018, 10:43
Miniștrii muncii din statele membre ale Uniunii Eropene s-au reunit, săptămâna trecută, la Viena, cu reprezentații Comisiei Europene și alți actori implicați în ocuparea forței de muncă și stabilirea politicilor sociale, pentru a discuta despre provocările viitoare ale unor noi forme de muncă, bazate pe digitalizare.
Austria a găzduit săptămâna trecută, la Viena, prima reuniune informală a miniștrilor pentru ocuparea forței de muncă și politică socială – EPSCO,din acest mandat al său în fruntea Consiliului. Discuțiile au fost axate pe oportunitățile pe care le oferă digitalizarea prin crearea de noi șanse pentru lucrători și angajatori; dar și problemele și incertitudinile legate de protecția socială și standardele de muncă.
Odată cu apariția digitalizării, piața muncii din Europa se confruntă cu transformări fundamentale în ceea ce privește accesul, ocuparea forței de muncă și reglementările. Reuniunea informală de la Viena a abordat două subiecte principale: noi forme de muncă cu accent pe persoanele care lucrează pe platforme digitale și impactul roboticii asupra calității și cantității muncii.
Digitalizarea a transformat modul în care ne organizăm munca, modul în care realizăm performanțe profesionale și a schimbat, desigur, chiar și tipul de muncă pe care o prestăm, a spus Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă.
Marianne Thyssen: Modul în care gestionăm această tranziție va fi vital pentru viitorul societăților și economii noastre, ca și pentru bunăstarea cetățenilor. Digitalizarea oferă oportunități uriașe, dar și provocări. În timp ce apariția de noi forme de muncă ar putea ușura intrarea muncitorilor pe piața muncii, aceste locuri de muncă ar putea fi mai puțin stabile decât o angajare tradițională. Și pot genera nesiguranță în ceea ce privește drepturile și legislația. Răspunsul nostru cuprinde două direcții. În primul rând, investirea în învățarea pe tot parcursul vieți. Facem deja asta prin intermediul Agendei Europene a Competențelor și, de asemenea, prin Pilonul European al Drepturilor Sociale. În al doilea rând, modernizarea legislației muncii și a sistemelor de protecție socială astfel încât să răspundă noii lumi a muncii. Am avansat propuneri în acest sens, pentru a ne asigura că sunt oferite condiții de muncă transparente și predictibile chiar și în cele mai precare situații, și pentru a ne asigura că toată lumea, inclusiv în noile forme de muncă și liber profesioniștii, au acces la protecție socială.
La reuniunea de la Viena, mai multe țări au lansat inițiative de integrare a digitalizării pe piețele naționale de muncă. Participanții la discuții au analizat diferite abordări, au ascultat experți din domeniu și au discutat soluții posibile pentru adaptarea acestor noi forme de muncă la standardele existente.
Președinția austriacă a Consiliului, care se va încheia la 31 decembrie, se va concentra pe discutarea soluțiilor pentru angajați și angajatori, precum și pe noile evoluții tehnologice, cum ar fi robotica, care se preconizează că va continua să influențeze rutina zilnică.