Provocări serioase în sistemele agroalimentare ale Europei
Este necesară o regândire profundă a modului în care producem alimente și operăm lanțurile alimentare globale și sectoarele de prelucrare industrială aferente pentru a le face mai rezistente și durabile - avertizează Agenția Europeană de Mediu.
Laurențiu Văduva, 12.10.2022, 08:25
Ştim că avem nevoie de un sistem alimentar durabil în Europa, dar efectele tot mai rapide ale schimbărilor climatice și emisiile tot mai ridicate din agricultură dovedesc faptul că această schimbare trebuie accelerată – avertizează Agenţia Europeană de mediu în mai multe comunicări recente.
Pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și impactul schimbărilor climatice au arătat că transformarea agriculturii Europei nu a fost niciodată mai importantă. Avem nevoie să regândim agricultura, pentru că este în joc viitorul securităţii noastre alimentare.
Experţii Agenţiei Europene de Mediu constată că, deşi Pactul Verde European și strategia sa De la fermă la furculiţă au adus îmbunătăţiri privind bunăstarea socială, sănătatea ecosistemelor şi securitatea alimentară, nu au reuşit totuşi să oprească şi degradarea mediului; astfel încât agricultura continuă să distrugă biodiversitatea, să consume volume excesive de apă și să genereze mari cantităţi de emisii de gaze cu efect de seră.
Au fost studiate modalități alternative de a produce, comercializa și consuma alimente. S-a observat însă că aceste transformări vor necesita schimbări uriașe asupra stilurilor noastre de viaţă, iar noile modele de consum și producție ar putea perturba investițiile, locurile de muncă și structurile de putere existente.
Există oportunităţi de schimbare ?
Sigur că da.
Avem deja diverse inovații sociale care funcţionează: experimente cu alimente, produse şi servicii noi și modele de afaceri și guvernare. Inovațiile sociale includ lanțuri mai scurte de aprovizionare, agricultura susținută de comunitate, agricultura urbană, nutriția bazată pe plante, schemele de achiziții publice, educația alimentară şi combaterea risipei, dar și inițiativele de construire a comunității.
Ar trebui încurajate noile tehnologii şi parteneriate, pe măsură ce eliminăm treptat modelele nesustenabile de producere, comercializare și consumare a alimentelor.
De asemenea, trebuie mărit gradul de conştientizare, responsabilizare şi implicare a fermierilor, consumatorilor și al celorlalți actori agroalimentari. Nu în ultimul rând, economia circulară – cea bazată pe reciclare – ar putea contribui şi ea la reducerea în continuare a emisiilor de gaze cu efect de seră în sistemul agroalimentar – mai subliniază specialiştii Agenţiei Europene de Mediu.