Protejarea transporturilor în UE în perioade de criză
Comisia Europeană a adoptat recent un plan de urgență pentru transporturi, care să întărească rezistenţa acestui domeniu strategic în perioadele de criză.
Laurențiu Văduva, 08.06.2022, 10:02
Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a subliniat importanţa sectorului transporturilor în Uniunea Europeană şi a arătat că Planul de urgență al Comisiei creează un cadru puternic pentru a-l face mai rezistent şi mai stabil în perspectiva unor viitoare crize şi provocări. Planul propune un set de acțiuni pentru a ghida Uniunea şi statele membre în adoptarea măsurilor de răspuns în caz de urgență.
Iată cum a prezentat acest plan purtătorul de cuvânt al executivului european:
Planul articulează principii orientative astfel încât măsurile de răspuns să menţină funcţională piaţa internă a Uniunii şi conţine un set de 10 acţiuni concentrate, spre exemplu, asupra principiilor Coridoarelor Verzi, pe mecanismele de creare a coridoarelor sigure de tranzit pentru oameni şi bunuri, pe menţinerea transportului public colectiv, pe protecţia pasagerilor sau pe construirea rezilienţei cibernetice.
Iată, detaliat, cele 10 domenii de acțiune propuse de Comisie:
– Adaptarea legislației europene privind transporturile pentru situațiile de criză;
– Asigurarea unui sprijin adecvat pentru sectorul transporturilor;
– Asigurarea liberei circulații a mărfurilor, serviciilor și persoanelor;
– Gestionarea fluxurilor de refugiați și repatrierea pasagerilor blocați;
– Asigurarea unei minime conectivităţi şi protectia pasagerilor ;
– Partajarea informațiilor privind transporturile;
– Întărirea coordonării politicilor;
– Întărirea securității cibernetice a sistemelor de transport;
– Testarea capacităţii de răspuns la evenimente neprevăzute ;
– Şi cooperarea cu partenerii internaționali.
Care sunt paşii următori ?
Comisia și statele membre vor folosi acest plan de urgență pentru a răspunde provocărilor actuale care afectează sectorul transporturilor. Comisia va sprijini statele membre și va conduce procesul de pregătire pentru criză în cooperare cu agențiile Uniunii Europene, prin coordonarea rețelei punctelor naționale de contact pentru transport și prin discuții regulate cu partenerii internaționali și alte părți interesate.
Pentru a răspunde provocărilor imediate și pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar poate şi importa mărfurile de care are nevoie, Comisia va coordona rețeaua de puncte de contact şi Platforma « Solidarity Lanes » – Culoarele de Solidaritate cu Ucraina.