Protecția lucrătorilor împotriva substanțelor chimice cancerigene
Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord cu privire la extinderea listei substanțelor chimice cancerigene recunoscute la locul de muncă. Între acestea figurează şi gazele de evacuare ale motoarelor diesel.
Arina Petrovici-Matei, 16.10.2018, 11:22
Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord cu privire la extinderea listei substanțelor chimice cancerigene recunoscute la locul de muncă. Între acestea figurează şi gazele de evacuare ale motoarelor diesel.
Prin acest acord, opt substanțe chimice cancerigene suplimentare vor fi incluse în domeniul de aplicare al Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni, inclusiv gazele de evacuare ale motoarelor diesel. Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a salutat încheierea acordului, calificându-l drept un pas important în eforturile de a asigura protecția lucrătorilor europeni împotriva cancerului cauzat de condițiile de muncă:
Se va asigura astfel o mai bună protecție pentru peste 20 de milioane de lucrători din Europa. În special, vor beneficia de această protecție lucrătorii din industria chimică, metalurgică și din industria automobilelor, conducătorii auto profesioniști, lucrătorii din construcții și cei din sectorul depozite – magazii şi platforme portuare. În același timp, acordul va permite ca piața noastră internă să fie mai simplă și mai echitabilă, acordându-se o atenție deosebită întreprinderilor mici și micro-întreprinderilor pentru a le ajuta să respecte normele de sănătate și siguranță.
Comisarul Marianne Thyssen şi-a exprimat speranţa că acest acord va fi confirmat rapid, astfel încât să poată fi prevenite peste 100.000 de decese cauzate de cancer în următorii 50 de ani.
Lupta împotriva cancerului cauzat de condițiile de muncă și crearea unor locuri de muncă mai sigure și mai sănătoase reprezintă o prioritate pentru actuala Comisie și un principiu fundamental al Pilonului european al drepturilor sociale. Datele existente arată că această abordare este justificată: responsabil pentru 52% din totalul deceselor provocate de condițiile de muncă, cancerul rămâne cel mai important ucigaș tăcut la locul de muncă. Deși majoritatea statelor membre au stabilit valori-limită de expunere la nivel național pentru multe substanțe chimice cancerigene, unele state membre sunt mai puțin exigente. Aceasta înseamnă că lucrătorii nu beneficiază de o protecție echivalentă în ansamblul pieței unice și că nu există condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi.
Având în vedere evoluția constantă a cunoștințelor științifice referitoare la substanțele chimice cancerigene, Comisia Europeană sprijină actualizarea continuă a Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni.