Protectia consumatorilor: Combaterea dezinformării ecologice și a declarațiilor de mediu înșelătoare
Tot mai mulţi europeni aleg produsele ecologice, cererea pentru astfel de produse fiind în continuă creştere pe piaţa din Europa.
Luminița Voinea, 28.03.2023, 08:26
Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice se referă la punerea pe piață a unor produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu. Potrivit unor criterii comune propuse de Comisia Europeană pentru combaterea dezinformării ecologice și a declarațiilor de mediu înșelătoare, consumatorii vor dispune de mai multă claritate și de asigurări mai solide că, atunci când un produs este vândut ca produs ecologic, acesta este cu adevărat ecologic.
Normele vor aduce avantaje nu numai consumatorilor, ci și întreprinderilor. Cele care depun eforturi reale pentru ca produsele lor să fie mai sustenabile din punctul de vedere al mediului vor fi recunoscute și recompensate mai ușor de către consumatori și își vor putea spori vânzările, în loc să se confrunte cu o concurență neloială.
Un studiu din 2020 al Comisiei a evidențiat faptul că, în UE, peste jumătate din declarațiile de mediu examinate s-au dovedit a fi vagi, înșelătoare sau nefondate, iar 40 % nu au fost susținute cu dovezi.
Absența unor norme comune pentru întreprinderile care fac declarații de mediu voluntare conduce la dezinformare ecologică și creează condiții de concurență inechitabile pe piața UE, în detrimentul întreprinderilor cu adevărat sustenabile. Conform propunerii Comisiei,atunci când aleg să facă o declarație de mediu cu privire la produsele sau serviciile lor, întreprinderile vor trebui să respecte norme minime privind modul în care susțin cu dovezi și comunică declarația respectivă.
Propunerea vizează declarațiile explicite, cum ar fi: tricou fabricat din sticle din plastic reciclat sau produse de protecție solară care protejează oceanele. De asemenea, normele și etichetele de mediu vor fi mai clare.
Mulți europeni doresc să contribuie la o lume mai sustenabilă prin produsele pe care le cumpără, de aceea ei trebuie să poată avea încredere în declarațiile de mediu, susține Frans Timmermans, vicepreședinte executiv pentru Pactul Verde European. Propunerea de directivă privind declarațiile de mediu va fi supusă aprobării Parlamentului European și a Consiliului.