Propunerile UE de îmbunătăţire a unor sectoare din OMC
Consiliul Afaceri Externe sprijină Comisia Europeană în demersul său de a reforma Organizaţia Mondială a Comerţului. Prioritatea este deblocarea nominalizărilor pentru noii membri ai Organului de apel.
Gabriela Mitrovici, 12.11.2018, 12:58
Consiliul Afaceri Externe sprijină Comisia Europeană în demersul său de a reforma Organizaţia Mondială a Comerţului. Prioritatea este deblocarea nominalizărilor pentru noii membri ai Organului de apel.
Existența unor norme convenite cu privire la comerțul transfrontalier, monitorizate de Organizaţia Mondială a Comerţului și puse în aplicare printr-un sistem imparțial de soluționare a litigiilor a contribuit, timp de decenii, la dezamorsarea tensiunilor comerciale și la evitarea războaielor comerciale. Cu toate acestea, elaborarea de noi norme comerciale nu a ținut pasul cu schimbările economice, politice și tehnologice, iar organizaţia este în prezent din ce în ce mai afectată de proceduri inflexibile și de conflictele de interese existente între țări. În consecinţă, trebuie modernizată pentru a conferi normelor comerciale internaţionale capacitatea de a face faţă provocărilor economiei globale.
Consiliul Afaceri Externe a discutat, săptămâna trecută, la Bruxelles, cele trei idei principale propuse, în acest sens, de Comisia Europeană: actualizarea cadrului de reglementare al comerțului internațional astfel încât să reflecte economia globală de astăzi; consolidarea rolului de monitorizare al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi depășirea impasului iminent referitor la sistemul de soluționare a litigiilor. Organul de apel al OMC, care soluționează litigiile comerciale, este în pericol de a fi paralizat din cauza blocării nominalizărilor pentru noii membrii, iar rolul OMC în calitate de organism de monitorizare este amenințat de lipsa de transparență din numeroase țări.
Deblocarea acestei situaţii este prioritară, a precizat comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström: Există o puternică unitate europeană asupra faptului că Uniunea trebuie să-şi asume rolul de lider în reformarea, modernizarea şi deschiderea Organizaţiei Mondiale a Comerţului. În acest demers, solicităm, desigur, cooperarea multor altor membri ai organizaţiei, ţări cu care încercăm să găsim obiective comune pentru a accelera reforma Organizaţiei. Cea mai stringentă problemă este deblocarea Organului de Apel, iar Uniunea Europeană a făcut propuneri în acest sens pentru care încercăm să obţinem sprijinul altor membri. Împreună cu Statele Unite, Japonia şi alte ţări, am propus şi creşterea transparenţei şi îmbunătăţirea informării. Şi lucrăm cu multe state la actualizarea cadrului de reglementare pentru a ne asigura că Organizaţia Mondială a Comerţului este în continuare relevantă.
Uniunea Europeană rămâne o susținătoare fermă a sistemului comercial multilateral. Din acest motiv, Consiliul i-a acordat în iunie Comisiei un mandat pentru a urmări modernizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, cu scopul de a o adapta la o lume aflată în continuă schimbare și de a o face mai eficientă.