Proprietatea intelectuală: Protejarea poziţiei de lider a Europei
CE a prezentat o serie de măsuri menite să asigure faptul că drepturile de proprietate intelectuală sunt bine protejate.
Arina Petrovici-Matei, 08.12.2017, 12:56
CE a prezentat o serie de măsuri menite să asigure faptul că drepturile de proprietate intelectuală sunt bine protejate, încurajând astfel întreprinderile europene, în special IMM-urile și firmele nou-înființate, să investească în inovare și în creativitate.
Inițiativele vor facilita acțiunile eficiente împotriva încălcărilor drepturilor de proprietate intelectuală, vor simplifica soluționarea litigiilor transfrontaliere și vor oferi noi soluţii pentru următoarea realitate: 5% dintre bunurile importate în Uniunea Europeană (în valoare de 85 de miliarde de euro) sunt contrafăcute sau piratate. Totodată, Comisia Europeană încurajează desfășurarea de negocieri echitabile și echilibrate pentru acordarea licențelor, care recompensează companiile pentru inovare, permițând în același timp și altora să valorifice această tehnologie pentru a genera produse și servicii noi și inovatoare.
Vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a arătat că, în mare măsură, creșterea economică și competitivitatea Europei depind de numeroșii săi antreprenori – de la firmele nou-înființate până la marile întreprinderi – pe care se bazează să investească în noi idei și cunoștințe. Jyrki Katainen a dat asigurări că pachetul prezentat de Comisie îmbunătățește aplicarea și asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală și încurajează investițiile în dezvoltarea tehnologiilor și a produselor în Europa.
La rândul său, comisarul Elżbieta Bieńkowska, responsabilă pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a subliniat că măsurile sunt, totodată, menite să-i prindă pe cei care stau în spatele produselor contrafăcute și piratate care dăunează atât companiilor și locurilor de muncă din Europa, cât și sănătății și securității europenilor în domenii precum medicamentele sau jucăriile.
Elżbieta Bieńkowska: „Sprijinim iniţiativele din industrie, pentru a combate violarea proprietăţii intelectuale. Cooperarea voluntară a dat, până în prezent, rezultate destul de bune. Ştim că din 2011 încoace, în baza memorandumului de înţelegere cu privire la vânzarea pe internet a bunurilor contrafăcute, o serie de site-uri de profil au fost eliminate din spaţiul virtual. Şi credem că aşa ar trebui să abordăm şi probleme similare care apar în alte domenii – publicitate, finanţe ori transport de bunuri – pentru a acoperi întregul lanţ economic.”
Comisarul Elżbieta Bieńkowska a mai spus că Bruxellesul urmăreşte să plaseze Europa pe poziția de lider mondial cu un sistem de acordare a brevetelor care favorizează introducerea internetului obiectelor, de la telefoanele inteligente la autoturismele conectate.
Inițiativele prezentate fuseseră anunțate încă din Strategia privind piața unică din 2015 – o foaie de parcurs privind realizarea angajamentului politic al președintelui Jean-Claude Juncker de a valorifica întregul potențial al pieței unice și de a face din aceasta o rampă de lansare pentru prosperitatea întreprinderilor europene în cadrul economiei mondiale.
Prin îndeplinirea angajamentelor Strategiei privind piața unică, Comisia a înaintat deja propuneri privind comerțul electronic, orientări cu privire la economia colaborativă, măsuri de modernizare a politicii de standardizare a Uniunii Europene, o inițiativă privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora, măsuri pentru a da un nou impuls sectorului serviciilor și măsuri pentru a îmbunătăți respectarea legislației și modul practic de funcționare a pieței unice a europene.