Proiecte discutate în cadrul reuniunii informale a miniştrilor apărării UE
Principalele proiecte comune europene în domeniul apărării, între care cel privind mobilitatea militară în spațiul UE, au fost discutate în cadrul reuniunii informale a miniștrilor europeni ai apărării, care a avut loc la Sofia.
Cătălin Gomboș, 09.05.2018, 10:17
Cooperarea europeană în domeniul apărării a făcut progrese importante, potrivit șefei diplomației europene, Federica Mogherini. Ea a menționat numărul mare de proiecte care au fost initiate în ultima perioadă sau urmează să fie lansate în viitorul apropiat, dar și faptul că fondurile pentru apărare sunt definite clar în Cadrul financiar multi-anual – următorul exercițiu bugetar European, pentru perioada 2021 – 2027.
Suma comună pentru apărare, în acest interval, este de aproape 20 de miliarde de euro, însă se iau în calcul și instrumente extra-bugetare.
Federica Mogherini: Am avut astăzi o sesiune de lucru foarte intensă și productivă. Nu au fost luate decizii oficiale, dar am discutat despre proiectele care urmează, în special despre pașii care urmează să fie făcuți în ceea ce privește cooperarea pentru structuri comune. Avem 17 proiecte în desfășurare iar până la Consiliul European din iunie voi avea rapoarte despre stadiul de implementare a acestor proiecte. Am decis, totodată, ca anul acesta să adoptăm un nou set de proiecte, ceea ce arată atât nivelul de angajament pe care îl au statele membre cu privire la acest proiect, cât și satisfacția acestora. Ne-am concentrat, în principal, asupra unuia dintre aceste proiecte, care este, totodată, și unul dintre cele mai importante proiecte în ceea ce privește cooperarea UE – NATO: este vorba despre mobilitatea militară. Scopul acestui proiect îl reprezintă mișcarea fără dificultăți și eficientă a forțelor armate pe teritoriul Uniunii și dincolo de acesta, ceea ce înseamnă eliminarea obstacolelor reprezentate de proceduri și reglementări, dar și consolidarea infrastructurii europene astfel încât aceasta să permită transportarea echipamentului militar. Totodată, i-am informat pe miniștrii apărării despre intenția mea de a le prezenta până la mijlocul lunii iulie propunerea detaliată cu privire la instrumentul nostru extra-bugetar pentru finanțarea activității noastre în domeniul apărării – operațiuni militare, dar și sprijin pentru parteneri și posibilitatea de a le oferi finanțare acestora pentru echipamente militare.
Un alt proiect menționat cu prilejul reuniunii miniștrilor apărării a fost inițiativa franceză privind formarea unei forțe europene de intervenție. Aceasta ar opera separat de structurile de securitate ale NATO și ale UE și ar trebui să răspundă amenințărilor venite din vecinătatea UE, în special din sud. Proiectul ar permite continuarea cooperării cu Marea Britanie după Brexit, iar ministrul britanic al apărării, Richard Curzon, a exprimat, la Sofia, sprijinul Londrei pentru acesta.