Progresele înregistrate în abordarea creditelor neperformante
Sistemul bancar european dă semne de însănătoșire după anii de criza financiară. Un raport al executivului comunitar anunță că rata creditelor neperformante scade în întreaga Uniune
Mihaela Mihai, 24.01.2018, 13:41
Este primul raport de acest fel dat publicității la Bruxelles după ce e miniștrii europeni de finanțe au adoptat în vara anului trecut un Plan de acțiune privind reducerea creditelor neperformante.
Potrivit unei analize oficiale, valoarea acestor credite se ridica la sfârșitul lui 2016 la aproape 1 000 de miliarde de euro. O sumă echivalentă cu aproape 7 la sută din Produsul Intern Brut al Uniunii. În anumite țări, creditele neperformante sunt concentrate în sectorul imobiliar, pe când în altele sunt dispersate în întreaga economie.
Un nivel ridicat de credite neperformante reprezintă o problemă, iar motivele sunt expuse de Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiară: O etapă esențială pentru diminuarea riscurilor în sectorul bancar și pentru finalizarea uniunii bancare o reprezintă reducerea nivelului de credite neperformante.Aceste împrumuturi sunt moștenirea lăsată de criza financiară. Un nivel ridicat de credite neperformante limitează capacitatea băncilor de a finanța economia și reprezintă o sursă importantă de vulnerabilitate. Raportul arată că înregistrăm progrese. Cele mai noi date arată că, în al doilea trimestru din 2017, rata creditelor neperformante a scăzut la 4,6 la sută.
Acest lucru înseamnă mai puțin cu aproape unu la sută față de aceeași perioadă din 2016 și cu o treime față de nivelul înregistrat în al patrulea trimestru din 2014.
Raportul dat publicității la Bruxelles mai arată că ratele creditelor neperformante sunt în scădere în aproape toate statele membre. Documentul analizează însă în detaliu câteva țări afectate puternic de criza economică și financiară. Este cazul Greciei unde creditele neperfomante sunt în continuare o problemă majoră, reprezentând aproape jumătate din total. Italia, în schimb, este lăudată pentru reducerea cu un sfert a acestor împrumuturi neprofitabile în doar un singur an.
Comisia Europeană ține să atragă atenția că stocurile încă ridicate de credite neperformante pot afecta creșterea economică a țărilor afectate, întrucât acestea reduc capacitatea băncilor de a acorda împrumuturi gospodăriilor și întreprinderilor.
Este și motivul pentru care executivul comunitar va propune în primăvară un pachet cuprinzător de măsuri menite să reducă nivelul existent al creditelor neperformante și să prevină acumularea de astfel de credite în viitor. Pachetul se va concentra pe acțiuni de supraveghere, recuperarea datoriilor și pe sprijinirea restructurării sistemului bancar.
Comisia invită totodată statele membre și Parlamentul European să ajungă rapid la un acord în ceea ce privește propunerea sa privind insolvența întreprinderilor. Această măsură, propusă în noiembrie 2016, ar ajuta întreprinderile care se confruntă cu dificultăți financiare să își restructureze din timp activitatea pentru a preveni falimentul și ar îmbunătăți astfel eficiența procedurilor de insolvență în interiorul Uniunii.